Babiš chce vyšší zdanění hazardu. Loterie možná odejdou za hranice

Praha – Vyšší zdanění sázek a her od roku 2016, takový je návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO), který má v plánu zveřejnit v pátek. U sázkových kanceláří má loterijní daň vzrůst o polovinu zhruba na 30 procent, u loterií a dalších her včetně živé rulety na 35 procent a u hracích automatů na dvojnásobek, tedy na 40 či více procent. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

Vyšší daně pro hazard jsou už v samotném programovém prohlášení vlády. Babiš v pátek navrhne odstupňovat zdanění sázek a her podle jejich společenské škodlivosti. Podle HN si ministr určil sazby zdanění sám. Šéf státní kasy včera na Žofínském fóru řekl, že od hazardu očekává více peněz. V loňském roce se na loterijní dani vybralo osm miliard korun, zavedením nových sazeb by to mělo být o šest miliard více.

Loterijní společnosti podle deníku tvrdí, že se jim podnikání s takto vysokými daněmi nevyplatí. Uvažují proto o přesunu svého sídla do zahraničí, což se může týkat zejména sázkových kanceláří. Ty předpokládané zvýšení daní nechtěly komentovat, přiznaly ale, že by mírné zvýšení akceptovaly. Podmínkou ovšem je, aby stát zabránil působení nelegálních sázkových kanceláří, které mají v Česku zhruba poloviční podíl na trhu.

ČÍSLA KOLEM HAZARDU

  • 123,9 mld. byla celková výše sázek v loňském roce (51,4 mld. připadlo na videoloterijní terminály)
  • 95,3 mld. se hráčům vrátilo na výhrách
  • 28,6 mld. připadlo provozovatelům (jen ve videoloterijních terminálech zůstalo přes 14 mld.)
  • 8 mld. odvedly hazardní firmy do veřejných rozpočtů

Podle mezinárodního srovnání je v Česku zdanění hazardu nižší než v Evropě, dodávají HN. V tuzemsku má stát podle listu z každé vsazené stokoruny v přepočtu zhruba tři koruny, na Slovensku asi šest korun, v Polsku 12 korun. Podobně jako u nás je úroveň zdanění v Dánsku a Británii.

Ministr Babiš už na začátku října představil návrh zákona o hazardních hrách, který přínáší hned několik změn. Počet herních automatů by měl být limitován podle velikosti populace v obci, většinu pravomocí nad hazardem si rozdělí Celní správa a radnice, automaty by měly zmizet z restaurací a benzinek a v plánu je i zřízení registru hráčů (čtěte více)