Po ekonomické krizi ohrožuje české porcelánky slabý rubl

Praha – České porcelánky se po nedávno překonané ekonomické krizi potýkají s dalším problémem. Jejich zisky na východě totiž ohrožuje v současnosti slabá ruská měna. Právě do Ruska přitom vyváží často značnou část své výroby.

Události: Obavy porcelánek kvůli slabému rublu (zdroj: ČT24)

V Česku dnes funguje pouze šest závodů na výrobu užitkového porcelánu, zatímco koncem 80. let jich na českém území bylo více než dvacet. Důvodů je hned několik: jednak potíže po privatizaci v 90. letech a později pak i nástup levného porcelánu z Číny. „Čínské zboží nás válcovalo svými cenami, i když ne kvalitou a rozmanitostí, ale cenami rozhodně,“ vzpomíná generální ředitel porcelánky Thun 1794 Vlastimil Argman.

Jediným řešením pro porcelánky je investovat a začít vyrábět originální zboží, které se jinde nesežene. V porcelánce v Loučkách se zaměřují zejména na originální ruční práce. Právě podíl ruční kresby se má v podniku se 110 zaměstnanci výrazně zvýšit – z deseti na třicet procent. „Je to hanba dělat ruční práci tiskem, samozřejmě ruční práce musí být i ručně malovaná. A tak to budeme dělat,“ říká generální ředitel porcelánky Rudolf Kämpf Petr Kovylin.

Starosti českým porcelánkám teď ale dělá zejména krize na východě Evropy. „Začala na nás nepříjemně působit situace na Ukrajině a v Rusku. Ne z hlediska nějakého embarga nebo zákazu dovozu, ale z hlediska toho, že devalvuje silně rubl,“ upřesňuje Argman. Do Ruska vyváží největší česká porcelánka zhruba dvacet procent své produkce a do států bývalého Sovětského svazu asi třetinu. Propustit žádného ze svých 680 zaměstnanců teď ale nechce.