Stejnopohlavní páry možná budou moci uzavřít registrované partnerství na všech matrikách

Stejnopohlavní páry možná budou moci vstoupit do registrovaného partnerství na jakémkoli matričním úřadu, nejen na čtrnácti z nich jako nyní. Změnu předpokládá vládní novela zákona o matrikách, kterou v úvodním kole schválila sněmovna. Poslanci také podpořili novelu liniového zákona. Nejvýznamnější stavby dálniční, železniční a vodní dopravní infrastruktury by měly díky ní získat povolení ve lhůtě čtyř let. Změna má zajistit rychlejší povolování staveb, v účinnost by měla vstoupit letos 10. srpna.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že novela uplatňuje pravidla liniového zákona i na dopravní stavby zařazené do transevropské sítě TEN-T. Veškeré povolování takovýchto staveb se bude odehrávat právě podle liniového zákona. Zákon bude nově stanovovat, co se bude rozumět vybranou transevropskou dopravní infrastrukturou. Budou pod ni spadat i konkrétní terminály železniční a silniční dopravy stanovené podle evropské směrnice.

Novela liniového zákona stanoví, že úřady musí vydat stavební povolení do čtyř let od chvíle, kdy investor předloží všechny podklady, včetně posudku o dopadu stavby na životní prostředí (EIA). Nebude se do ní započítávat případné prodlení způsobené stavebníkem. Příslušným úřadem má být nově zřizovaný Dopravní a energetický stavební úřad, se kterým počítá nedávná novela stavebního zákona.

Stínový ministr dopravy z hnutí ANO Martin Kolovratník vládě vytkl, že novela je pouze minimalistická a vláda nevyužila všechny možnosti, které jí směrnice dává. Nevyužila tak podle něj možnost, jak výstavbu ještě více urychlit. Kupka podotkl, že základním zájmem státu je převádět do českého právního řádu evropské normy co nejstřízlivěji. 

Úprava se bude vztahovat na významné dopravní stavby, u nichž budou investiční náklady nejméně 7,5 miliardy korun. Podle dřívějšího vyjádření Kupky bude možné novelu využít pro některé nejdůležitější dálniční stavby, jako jsou D11, D35, D6 a D52. Uplatnit by ji mělo být možné i na severní část pražského okruhu. 

Elektronizace matrik

Poslanci se také zabývali v úvodním kole novelou, podle které by bylo možné vstoupit do registrovaného partnerství na jakémkoli matričním úřadě. Nyní je možné partnerství uzavřít na čtrnácti vybraných matrikách. Předloha počítá také s elektronizací matrik pomocí jednotného informačního systému, který by měl začít fungovat od roku 2027. Novelu nyní posoudí výbor pro veřejnou správu.

Registrované partnerství je v Česku možné uzavřít od července 2006. Partneři mohou získat informace o zdravotním stavu svého protějšku, mohou po něm také dědit jako v manželství. Nemají ale společné jmění ani nárok na vdovský či vdovecký důchod. Sirotčí penzi nemusí získat ani jejich potomek. Adopci zákon registrované dvojici zakazuje.

Elektronizace matrik má představovat další krok v digitalizaci státní správy. Matriční knihy v listinné podobě zůstanou zachovány, navíc budou i v centralizovaném informačním systému. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) to usnadní přístup lidí k matrice. Rodný list, oddací list nebo úmrtní list bude vydávat kterýkoli matriční úřad bez ohledu na místní příslušnost, a také vybrané zastupitelské úřady, uvedl.

Systém umožní podle důvodové zprávy vydávání matričních dokladů i v elektronické podobě s dálkovým ověřením jejich platnosti.

Do matriční knihy by také mělo být možné nově zapsat domácí či zdrobnělá jména, čehož se podle zdůvodnění dosud rodiče v mnoha případech domohli soudně.

Z nynějších 15 na 12 let snižuje novela věkovou hranici, od které je pro změnu jména či příjmení dítěte vyžadován jeho souhlas. Neslyšícím, němým a hluchoslepým lidem bude muset matriční úřad bezplatně zajistit tlumočníka či prostředníka pro úkony, pro něž to zákon vyžaduje.

Manželství pro všechny

Sněmovna zatím nedokončila úvodní kolo projednávání uzákonění možnosti manželství i pro stejnopohlavní páry. V debatě převažovali zastánci novely. Předseda klubu ODS Marek Benda hned v úvodu neprosadil návrh, aby se diskuse zároveň týkala jiné poslanecké předlohy o ústavním zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy. K uzákonění sňatků pro homosexuály se dolní komora vrátí pravděpodobně nejdřív ve čtvrtek.

„Základním principem navrhované právní úpravy je poskytnout stejnopohlavním párům a jejich dětem stejnou důstojnost a stejnou ochranu rodinného života, jako je zákonem poskytovaná manželům a jejich dětem,“ řekl za předkladatele novely občanského zákoníku Josef Bernard (STAN). Podle Olgy Richterové (Piráti) dosud v Česku nejsou rovná práva pro všechny obyvatele. Umožnění manželství osobám stejného pohlaví nikomu neublíží a mnoha lidem pomůže, míní.

Zpravodaj předlohy Aleš Dufek (KDU-ČSL) míní, že jde o největší změnu soukromého práva zřejmě od roku 1811. „Jde v této chvíli o děti. Vytváříme model otec, otec, dítě, nebo matka, matka, dítě. Je to na zvážení,“ poznamenal. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) podotkl, že se společnost vyvíjí. Jak uvedl, nepřál by si, aby byla novela jen projednána, ale aby byla také schválena.

Lidé stejného pohlaví by podle novely měli v manželství stejná práva, jako je nyní mají žena a muž. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové a lesby vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo.

V úvodním kole dolní komora rovněž podpořila vládní novelu, která počítá s tím, že správa majetku zajištěného v trestním řízení přejde z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) na ministerstvo vnitra. Předloha navíc rozšiřuje možnosti ponechání zajištěné movité věci na místě a v některých případech umožní zajistit místo věci peníze. Novelu nyní posoudí ústavně-právní výbor.

Opozice obvinila Síkelu z arogance

Dopolední debata poslanců o novele zákona o investičních pobídkách se místy stočila až ke slovním půtkám a osobním výpadům. Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN), který novelu uvedl, si za své vystupování musel od opozice vyslechnout obvinění z arogance. Důvodem byla jeho slova na adresu poslankyně ANO Jany Mračkové Vildumetzové, kterými zpochybnil její ekonomické znalosti.

Mračková Vildumetzová kritizovala předloženou vládní novelu, která přesouvá rozhodování o méně důležitých pobídkách z vlády na ministerstvo průmyslu. Tvrdila, že nepomůže strukturálně postiženým regionům. Navíc obvinila ministra Síkelu, že se s obsahem návrhu dostatečně neseznámil.

„Já chápu, že na interpretaci některých ekonomických témat nemáte dostatečnou kvalifikaci, tak to prosím nedělejte,“ řekl Síkela Mračkové Vildumetzové. Dodal také na její adresu, že celou řadu věcí nechápe. 

„Z vás ta arogance a přezíravost úplně teče,“ reagoval na Síkelovo vystoupení poslanec ANO a exministr Richard Brabec. „Už to opravdu přesahuje všechny meze,“ dodal. Mračkové Vildumetzové se zastala i šéfka klubu ANO Alena Schillerová. „Jde jí jenom o to, aby se dobrala pravdy. Přece není potřeba ji urážet,“ zdůraznila.

Síkela řekl, že se omlouvat nebude. „Já respektuji to, že se zodpovídám sněmovně, ale nemusím si všechno nechat líbit a ani to dělat nebudu,“ prohlásil.