České brambory se letos zpozdí a podraží. Zemědělce trápí častý déšť a chladno

Události: Opožděné brambory kvůli častým dešťům (zdroj: ČT24)

Sázení brambor v Česku komplikuje deštivé a chladné počasí. Do polí letos vjeli zemědělci o několik týdnů později, česká produkce se tak na pultech obchodů objeví zřejmě až v červenci. Za kilo brambor si lidé navíc připlatí. Může za to zdražení sadby nebo hnojiv.

Podmínky pro sázení brambor stále nejsou ideální, jelikož půda je pořád mokrá, upozornil pěstitel Dominik Socha. „Dva dny zpátky pršelo a vidíme ty hroudy, které jsou ještě mokré. My bychom potřebovali, aby to více proschlo, aby se to lépe rozmělnilo a dalo se do toho líp sázet, ale jelikož má zítra pršet, nemůžeme čekat,“ podotkl zemědělec.

Podobné jaro pěstitelé nepamatují

Letošní průběh prací je podle něj hektičtější a náročnější. Často musí pěstitelé sázet i v noci. „Jiné roky jsme mohli prokypřit, nechat proschnout, narýhovat, prosít. Letos co dva tři dny prší, je to takové na úchytku, takže se to musí udělat všechno naráz,“ postěžoval si Socha.

Podobný průběh jara nepamatuje ani Libor Janečka, který se věnuje pěstování brambor přes třicet let. „Nebyl jediný rok, kdybychom přetáhli konec dubna. Letos nám bohužel ještě něco málo zbývá. Ale mám zkušenost, že pokud je na vině příroda, tak ona to vždycky nějak dotáhne,“ říká pěstitel.

Brambory
Zdroj: ČT24

Pěstování jednoho hektaru brambor vyjde zemědělce aktuálně zhruba na sto tisíc korun. Oproti loňsku jim výrazně zdražila třeba sadba, kterou kupují hlavně ze zahraničí, třeba z Francie nebo z Německa. Podle Janečky je kvalitnější, ovšem zároveň dražší. „Sázíme sadbu, která má velikost 2,8 až 3 centimetry. Naučili jsme se to a opravdu nám to přínos dá,“ je přesvědčen zemědělec.

Nové české brambory se na pultech obchodů objeví kvůli pozdější sadbě nejspíše až na začátku července. Do té doby budou zemědělci prodávat loňskou úrodu.