Nafta odvezená ze skladu Viktoriagruppe zůstane v Česku, konkurzní správce na ni podle soudu nemá nárok

Desítky milionů litrů nafty odvezené ze skladu zkrachovalé firmy Viktoriagruppe nemusí Česká republika vracet správci konkurzní podstaty Mirko Möllenovi. Nepravomocně o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 5, podle nějž palivo náleží Správě státních hmotných rezerv. Není zatím jasné, zda se konkurzní správce odvolá.

Soudkyně Gabriela Prokopová uvedla, že palivo uložené ve skladu Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu patří České republice. Bylo to tak od chvíle, kdy nafta „prošla přes hrdlo nádrží“. Nebylo proto možné zahrnout ji do majetkové podstaty, rozhodl soud.

Právní zástupce Möllena Boris Brázdil se pokoušel prokázat opak. V závěrečném návrhu uvedl, že stát sice naftu nacházející se v nádržích v Kraillingu zpočátku vlastnil, ale později vlastnické právo ztratil. Již dříve argumentoval tím, že Česko nepožádalo o vyloučení paliva z majetkové podstaty společnosti. Správce se chtěl žalobou domoci náhradního paliva za odvezených 75 milionů litrů motorové nafty.

Soudkyně ovšem podotkla, že před zahájením insolvence neměla ani jedna ze stran pochybnosti o tom, že je vlastníkem nafty právě Česko. Správci se podle ní nepodařilo prokázat, „že by skladoval naftu i pro někoho jiného“.

„Jsem rád, že nám dal soud za pravdu,“ řekl po vynesení rozsudku předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. „Nafta, která byla minulým vedením SSHR v roce 2010 uskladněna v německém skladu v Kraillingu a kterou jsme po velkých obstrukcích nakonec v roce 2016 přivezli zpět, patří České republice. Doufám, že tato zkušenost stačila a nouzové zásoby budeme skladovat už jen v českých skladech, kde jsou v případě potřeby hned po ruce,“ uvedl.

Společnost Viktoriagruppe, která zkrachovala v roce 2014, skladovala podle tvrzení české strany v Bavorsku pro český stát palivo za zhruba miliardu korun. Stát se k němu nemohl po krachu firmy téměř dva roky dostat. V červenci 2016 podepsala SSHR s novým majitelem skladu, firmou Krailling Oils Development, a insolvenčním správcem smlouvu, na jejímž základě Česko získalo naftu zpět a nechalo ji převézt na své území.

Möllen ale české vlastnictví nafty nikdy neuznal. Jeho právní zástupce na počátku soudního jednání před téměř třemi lety uvedl, že smlouvu uzavřel pouze z toho důvodu, že bylo potřeba dostat naftu ze skladu pryč. Kdyby tam zůstala, degradovala by.

Případ v Bavorsku uskladněné nafty má také trestně právní rovinu. Poté, co z Německa dorazila poslední cisterna, potvrdilo měření obavy, že část paliva chybí. SSHR uvedla, že postrádá 6,3 milionu litrů pohonné hmoty.

Pravomocný rozsudek v tomto případu ale zatím není. Odvolací soud zrušil letos loňský verdikt pražského městského soudu, podle kterého Viktoriagruppe, její jednatel Petr Malý a šéf jejího českého odštěpného závodu Lubomír Novotný připravili SSHR podvodem o nejméně 108 milionů korun a části obžalovaných uložil tresty, Malý měl jít do vězení.