Někteří prodejci se pokoušeli šponovat ceny na maximum, řekl ke kontrolám potravin Nekula

Ministr Nekula hovořil o cenách potravin (zdroj: ČT24)

Výsledky kontrol potravin České obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jsou horší, než se očekávalo. Při jednání meziresortní komise k vysokým cenám potravin to uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Na tiskové konferenci řekl, že dochází k masivnímu porušování potravinového práva a rovněž zákona na ochranu spotřebitele, a to včetně nekalých obchodních praktik. Zmínil, že se někteří obchodníci pokoušeli vyšponovat ceny na maximum. Ceny potravin a nealkoholických nápojů v březnu podle statistiků meziročně stouply o 23,5 procenta.

„Bohužel výsledky jsou dramaticky horší a zjištění je více, než jsme sami čekali. V masivních kontrolách budeme nadále pokračovat,“ uvedl na svém Twitteru Nekula. 

Jen za poslední dva týdny provedly podle Nekuly Česká obchodní inspekce a státní zemědělské a potravinářské inspekce přes 250 společných kontrol. 

Vedoucí právního oddělení ČOI Vlastimil Turza uvedl, že ze 417 kontrol, které dělal úřad společně se SZPI či samostatně, se v 91 případech zjistilo porušení zákona. Nejčastěji se týkalo poctivosti prodeje, kdy obchodníci účtovali za zboží vyšší cenu, než byla na cenovce. Kontroly podle něho zjistily i porušování pravidel u slevových akcí, když řetězce porušovaly povinnosti uvádět nejnižší cenu za posledních třicet dnů.

Nekula zmínil, že by uvítal, pokud by se řetězce namísto prodeje mnohdy předraženého zboží a potravin občanům soustředily na plnění základních podmínek prodeje. „Tedy aby dbaly na dodržování hygieny v prodejnách, správné deklarování cen a aby zajistily, aby po prodejnách neběhaly myši a aby například Státní zemědělská a potravinářská inspekce nemusela uzavírat prodejny.“

Události: Ceny potravin (zdroj: ČT24)

Nekula: Kontroly přinášejí výsledky

Zmínil, že tlak na snížení cen potravin pomocí kontrol začíná přinášet konkrétní výsledky a jsou doložitelné na datech Českého statistického úřadu.

„Poprvé od loňského září klesla podle týdenního hlášení Českého statistického úřadu v polovině března průměrná cena vajec, ačkoliv se spíše jednalo o desítky haléřů. Ještě na konci ledna bylo predikováno, že se kolem Velikonoc bude pohybovat cena vajec kolem deseti korun za kus, ale minulý týden jsme v řadě slevových akcí viděli, že se vejce dají pořídit mezi třemi až čtyřmi korunami.“ 

Doplnil, že u másla se od prosince 2022 snížila cena za kostku z 53,40 korun na 42 korun. „V těchto dnech se dá ve slevových akcích pořídit kostka másla za méně než 30 korun,“ řekl. Podle Nekuly klesají i ceny nesezonního zboží, což potvrzuje, že prostor na snížení cen na trhu je. „Někteří zkoušeli vyšponovat ceny na maximum a otestovat si práh bolesti,“ doplnil.

Na výsledky reagoval také na svém twitterovém účtu prezident Svazu průmyslu a obchodu Tomáš Prouza. „Pan ministr zemědělství dnes s velkou pompou na tiskové konferenci zveřejnil čísla o kontrolních akcích, které zhruba před měsícem přikázal kontrolním orgánům. Jen nějak zapomněl vysvětlit, jak zákazníkům sníží ceny tím, že po obchodech bude běhat Nekulovo komando,“ napsal a dodal, že téměř ve dvou třetinách kontrol jde o prohřešky dodavatelů, kteří jsou „povinni pokuty a škody následně uhradit“.

Meziresortní skupina se ve čtvrtek na ministerstvu sešla podruhé. Nekula již dříve řekl, že ceny potravin naznačují, že obchodníci zneužívají svého postavení na trhu. Zástupci obchodu obvinění z nepřiměřeného růstu cen odmítají, podle nich jsou za něj zodpovědní především zemědělci a potravináři. 

Pracovní skupina vznikla po dohodě vlády pod vedením ministerstva zemědělství. Jsou v ní také zástupci ministerstva financí a obchodu, Národní ekonomické rady vlády (NERV) a zástupce Úřadu vlády. Členem je i jeden z poradců premiéra Petra Fialy (ODS).

Nekula již koncem ledna odeslal obchodním řetězcům dopis se žádostí o vysvětlení vysokého růstu cen cukru a vajec. V únoru podal kvůli výraznému zdražení cukru v obchodech podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, na stejný úřad se obrátil v březnu kvůli vejcím. Počátkem dubna Nekula uvedl, že po tlaku státních orgánů, médií i spotřebitelů už vejce a cukr začaly zlevňovat.

Nekula chce zjišťovat, proč neklesají ceny pečiva

Ministr chce také zatlačit na zlevnění jablek a brambor, kde je obchodní přirážka až 200 procent, a také na ceny pečiva. Obilí a energie jsou nyní podle něj výrazně levnější než loni, pečivo ale nezlevňuje. 

„Dnes je cena obilí výrazně níž. Ceny energií na spotovém trhu jsou hluboko pod zastropovanou cenou a nafta se dá natankovat mnohdy již za 32 korun za litr,“ uvedl. Vyžádá si proto detailní informace, aby se prověřilo, proč ceny navzdory snižujícím se nákladům neklesají, doplnil.

Na tiskové konferenci také zmínil, že zcela stagnuje cena litru polotučného pasterovaného mléka, zatímco cena polotučného trvanlivého mléka roste. Od ledna se zvedla skoro o korunu. Na to se proto chce také zaměřit a hodlá vyžadovat podrobnější data o trhu.

Fialka a Prouza o cenách potravin v pořadu 90' ČT24 (zdroj: ČT24)

Prouza: Kontroly nemají se zlevňováním nic společného

Že může tlak ze strany ministerstva zemědělství ceny potravin ovlivnit, si Prouza nemyslí. „Nevím, jak souvisí to, že někde naběhne pět kontrolorů do malé prodejny, kde jsou dvě chudáci prodavačky, a stráví tam skoro celý den, hledají, aby něco na tu malou prodejnu našli. To asi s cenami potravin úplně nesouvisí.“ Ministr Nekula podle něj neřeší základní problém, což je právě chybějící konkurence.

Protože to, že u některých potravin ceny klesají a u jiných stagnují, či se dokonce zvyšují, je dle Prouzy dáno tím, jestli v daném segmentu existuje konkurence, či ne. „Typický příklad je máslo, které padá, protože je tady několik výrobců, není problém dovézt máslo ze zahraničí. Je tady ten tlak toho, že můžeme nakupovat z řady různých míst – a to cenu velmi rychle tlačí dolů,“ ujasnil v pořadu Byznys ČT24 speciál.

„Ono to není úplně černobílé,“ reagoval na Prouzu ředitel potravinářského odboru resortu zemědělství Jindřich Fialka. „Když si vezmu například vejce, tak není úplně spotřebitelsky pochopitelné, pokud mám nejnižší cenu farmářskou v celé Evropské unii a potom mám skoro nejdražší vejce na pultech obchodů,“ prohlásil.

Fialka také uvedl, že řada ekonomů potvrzuje, že tlak ze strany resortu zemědělství a kontroly ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí tlačí ceny potravin dolů. „A my rozhodně nechceme jít tou cestou restrikcí nebo nějakého zastropování, jako to udělali v Maďarsku a jiných zemích.“