Moravskoslezský kraj se s transformací po těžkém průmyslu vypořádává příkladně, řekl prezident v Ostravě

Moravskoslezský kraj je na tom lépe, než by se mohlo zdát podle odlivu obyvatel, zejména těch mladých, je přesvědčen prezident republiky Petr Pavel. Řekl to po setkání s hejtmanem Ivo Vondrákem. Míní, že region může být svým přístupem k transformaci po hutním a těžebním průmyslu příkladem jiným krajům, které mají podobné potíže. Pavel bude pokračovat v návštěvě regionu do středy, kromě Ostravy navštívil i Frýdek-Místek, Nošovice a vydá se do Karviné.

Prezident Pavel uvedl, že i když je nynější návštěva Moravskoslezského kraje první po jeho nástupu do funkce, region v minulosti několikrát navštívil a s jeho problémy se seznámil. Zdůraznil, že je přesvědčen, že se region s transformací od své průmyslové minulosti vyrovnává dobře. „Je vidět, že se řada projektů daří, ať už je to transformace od těžkého do průmyslu lehčího s vyšší přidanou hodnotou, ať je to ochrana životního prostředí, ať je to důraz na vzdělávání, ať je to důraz na kvalitu života ve všech jeho aspektech,“ uvedl prezident.

Podle Pavla se propojuje jasný, promyšlený a strategický přístup kraje ke vzdělávání a spojování vzdělávání s výzkumem. „To má potom dopad na průmysl, který sem může přitáhnout lidi nejen z regionu, republiky, ale i ze světa a má celkově vliv na řadu dalších faktorů kvality života a pozvednutí těchto regionů,“ dodal prezident. Zdůraznil, že přístup ke vzdělávání považuje ve strukturálně postižených krajích za zásadní.

Pozastavil se ale nad samotným termínem „strukturálně postižený region“. „Mně se to označení ne úplně dobře vyslovuje. Zavání trochu negativním hodnocením. Na Moravskoslezský kraj se úplně nehodí. Jsou tady možná oblasti, které jsou na tom hůř, ale kraj jako celek si z hlediska transformace po hutním a těžebním průmyslu vede poměrně dobře,“ prohlásila hlava státu. Míní, že region může být příkladem pro další dva strukturálně postižené kraje, jimiž jsou Karlovarský a Ústecký, ale i pro jiné oblasti, které takto označeny nejsou.

Za hlavní potíž Moravskoslezského kraje nyní považuje Pavel odliv obyvatel, zejména těch mladých. Míní, že je to spíše ze setrvačnosti myšlení, že „jinde je to lepší“. „Nekoresponduje s tím, jak se vyvíjejí jiné parametry kvality života v regionu,“ uvedl.

Na Tchaj-wan nepojedu, řekl Pavel studentům

V Ostravě se Petr Pavel na začátek návštěvy setkal s hejtmanem Ivo Vondrákem, který vyzdvihl, že je to první oficiální návštěva nového prezidenta některého z krajů po jeho inauguraci. „Pevně věřím, že to není poprvé a naposledy. Naopak věřím, že to bude standard, protože se domnívám, že je třeba informovat naše nejvyšší politiky, co se v kraji děje,“ zdůraznil Vondrák. Pavel potvrdil, že chce kraj navštívit znovu, chtěl by se v budoucnu podívat například do Krnova, Bruntálu nebo Osoblahy.

Moravskolezský hejtman nynějšího prezidenta podpořil před lednovými volbami a následně skončil v hnutí ANO. Podobný osud potkal i ostravského primátora Tomáše Macuru, s nímž se Pavel na nynější návštěvě také setká. 

Po obědě na hejtmanství a jednání s Vondrákem zamířil prezident na Frýdecko-Místecko. Na programu měl besedu se studenty místeckého gymnázia Petra Bezruče, kde mimo jiné odpovídal na otázku, zda ve funkci pojede na Tchaj-wan. Znamenalo by to podle něj zbytečné ohrožení obchodních vztahů s Čínou a zájmů českých firem.

Pavel uvedl, že Peking by návštěvu na nejvyšší úrovni vnímal jinak než nynější tchajwanskou cestu předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) z roku 2020. „Cesta prezidenta by jistě vyvolala větší negativní reakci. Nebylo by rozumné vystavovat riziku obchodní vztahy, a ohrozit tak české firmy,“ řekl prezident.

Před středoškoláky Pavel také podpořil myšlenku, že by mohli prvovoliči chodit k volbám již od šestnácti let. Míní, že mladí mají přehled o situaci v zemi „často větší než generace jejich rodičů, kteří už mnohdy na věci veřejné z různých důvodů rezignovali“, proto by nevnímal eventuální snížení věkové hranice pro aktivní volební právo jako rizikové. Podotkl, že by to nebylo nevídané. Šestnáctiletí mohou volit například v Rakousku, v komunálních volbách i v Estonsku či na Maltě.

Hlava státu při návštěvě kraje rovněž podpořila aktuální požadavky akademiků na zrovnoprávnění platových tarifů mezi jednotlivými obory. „Nemyslím, že by bylo systémově správné, aby byli učitelé některých fakult, konkrétně filozofických, hodnoceni za stejnou práci hůře než jejich kolegové z ostatních fakult,“ řekl Pavel. Ministerstvo školství s univerzitami by podle něj měly najít systémové řešení.

Z Frýdku-Místku odcestoval prezident na návštěvu automobilky v Nošovicích, odkud se vrátil do Ostravy. Prohlédl si nový kampus Ostravské univerzity na Černé louce a po podvečerním jednání s primátorem Macurou zamířil na setkání s veřejností do Dolní oblasti Vítkovic.

Prezidentova návštěva Moravskoslezského kraje bude pokračovat i ve středu, kdy zamíří do Karviné. 

V Karlovarském a Ústeckém kraji byl Pavel již před inaugurací

Petr Pavel krátce po svém vítězství v prezidentských volbách uvedl, že by rád co nejdříve navštívil tři strukturálně postižené kraje, což byly zároveň jediné tři regiony, ve kterých získal ve druhém kole volby více hlasů Pavlův protikandidát Andrej Babiš (ANO). Zatímco v Ústeckém a Karlovarském kraji byl nový prezident již před svojí inaugurací, do Moravskoslezského kraje přijel až necelé tři týdny po ní.

Byl v něm ovšem také v době, kdy vrcholila kampaň před druhým kolem. Tehdy ho již na nádraží v Ostravě-Svinově vítaly davy lidí, tisíce dalších se zúčastnily setkání s tehdejším prezidentským kandidátem na Masarykově náměstí. Pavel uvedl, že ho zájem o jeho návštěvu překvapil.