Papír nestačí, daňové přiznání musí mnozí kvůli datovým schránkám nově podat elektronicky

Události: Řada lidí musí podat daňové přiznání elektronicky, jinak hrozí sankce (zdroj: ČT24)

Na podání daňového přiznání v papírové podobě zbývá čas už jen do pondělí 3. dubna. Elektronicky to bude možné až do 2. května – a lidí, kteří se on-line formě nevyhnou, je letos výrazně více než dříve. Důvodem jsou automaticky zakládané datové schránky například všem živnostníkům. Momentálně je mají asi čtyři miliony uživatelů.

Šárka Loukotová Novotná má živnostenské oprávnění na vedlejší činnost. Daňové přiznání vždy podávala na papírovém formuláři a udělala to i letos. Aktivační údaje do datové schránky zřízené státem jí do té doby totiž nepřišly.

„O pár dní později mi volali z finančního úřadu, že je problém, že jsem to podala písemně, protože tu datovou schránku už mám. Já jsem byla dost překvapená, říkala jsem jim, že mi ten dopis dosud nedorazil. Paní byla milá, ale říkala, že to musím podat znovu, jinak že by mi mohly hrozit nějaké pokuty,“ popisuje Loukotová Novotná.

Finanční úřady teď řeší až tisíce podobných případů. „Pracovníci finančních úřadů maximálně napínají síly k tomu, aby obvolali všechny ty subjekty, aby vlastně tu elektronickou formu splnily. Máme poměrně značnou úspěšnost v tom, že subjekty si to daňové přiznání opraví,“ pochvaluje si šéfka Generálního finančního ředitelství Simona Hornochová.

Lidé v elektronickém podání často chybují

Případnými sankcemi za nedodání přiznání datovou schránkou se úřad bude zabývat později. „Až budeme vědět, jestli se vůbec budou vyskytovat nějaké daňové subjekty, které tu povinnost nesplní,“ vysvětluje Hornochová.

I elektronické podání má ale jasně daná pravidla. Lidé v nich často chybují. „Není možné například si vytisknout formulář, vyplnit ho v tištěné podobě, podepsat ho, oskenovat a podat datovou schránkou. Podnikatelé by to měli opravdu vyplňovat prostřednictvím aplikace finanční správy,“ upozorňuje advokát z KPMG Legal Tomáš Kočař.

Pokud se lidé s podáním daňového přiznání zpozdí o pět pracovních dnů, pokuta jim nehrozí. V případě, že by ho ale neodevzdali vůbec, úřad jim může udělit sankci až do tří set tisíc korun.

  
Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) by neměly tento rok čekat na uživatele přísné sankce v případě chybného vyplnění elektronického daňového přiznání. „Mohu přislíbit, že komunikujeme na vládní úrovni, že bude, řekněme, jistá míra benevolence v letošním roce a že ten letošní rok by rozhodně neměl být rokem postihů,“ tvrdí Rakušan.

I podle předsedy poslaneckého klubu SPD Radima Fialy by měla letos platit pro uživatele datových schránek určitá tolerance. „Myslím si, že to bude opravdu problém, a my bychom i sami rádi navrhli generální pardon pro tuto situaci,“ podotkl.

Automatické zakládání datových schránek má státu i uživatelům ušetřit miliardy korun ročně. Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) chce také do konce dubna předložit návrh, který umožní vymazání majitelů z veřejného seznamu. „Chtěli bychom změnit i ten princip, který byl nastaven u osob fyzických, kdy vy musíte aktivně říct, že nechcete, abyste byl v tom seznamu majitelů schránek, na to, abyste musel říct, že tam chcete být,“ uvedl Bartoš.