Diplomat Karlík nezíská dalších 271 tisíc za stíhání v kauze Promopro. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání

Diplomat Radomír Karlík nedostane dalších 271 tisíc korun za ušlý zisk kvůli nezákonnému stíhání v kauze Promopro. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání. ČT to řekla Marcela Pröllerová z Obvodního soudu pro Prahu 2, který se případem zabýval v první instanci. Soudy přiznaly Karlíkovi tři sta tisíc korun za nemajetkovou újmu, dalších přibližně tři sta tisíc mu dříve dobrovolně vyplatilo ministerstvo spravedlnosti. Kariérní diplomat se po státu domáhal celkového odškodného 6,4 milionu korun.

„Dovolání bylo v celém rozsahu odmítnuto,“ sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová. Nejvyšší soud tak nevyhověl Karlíkově dovolání proti části rozsudku, kterým pražský městský soud loni v květnu zamítl jeho nárok na 271 tisíc korun za ušlý zisk.

Karlík spolu s šéfkou sekce pro minulé předsednictví České republiky v Radě EU Janou Hendrichovou a s ředitelem tamního odboru veřejných zakázek Davidem Mlíčkem čelil stíhání za zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obžaloba se snažila dokázat, že úředníci v roce 2008 účelově upřednostnili firmu Promopro při zadání zakázky na zajištění audiovizuální techniky na konferencích. Soudy je ale označily za „obětní beránky“ a zprostily viny.

Kariérní diplomat chtěl od státu vedle tří milionů za nemajetkovou újmu ještě 2,5 milionu za ušlý zisk a dalších devět set tisíc korun za přílišnou délku trestního řízení. Celkem se tak po státu původně domáhal 6,4 milionu korun. Následně vzal ale část žaloby zpět, protože mu ministerstvo spravedlnosti vyplatilo 180 tisíc korun za nemajetkovou újmu kvůli nezákonnému trestnímu stíhání a také dalších 290 tisíc na náklady obhajoby.

Odškodnění vysoudili i další obvinění

Obvodní soud pro Prahu 2 předloni v říjnu přiznal diplomatovi nárok na další peníze, konkrétně 271 tisíc korun za ušlý zisk. Zbytek žaloby ale zamítl a Karlík se odvolal. Odvolací senát mu pak loni v květnu pravomocně přiznal odškodné za nemajetkovou ujmu tři sta tisíc korun. Zrušil ale naopak rozhodnutí prvoinstančního soudu o odškodném 271 tisíc za ušlý zisk. Přiklonil se k argumentaci ministerstva, že dané peníze nebyly ušlým platem, ale pokrývaly takzvané zvýšené náklady, které diplomaté dostávají v souvislosti s prací v zahraničí. Jeho verdikt teď potvrdil i Nejvyšší soud.

Kvůli odškodnému za trestní řízení žalovali stát i Mlíčko a Hendrichová. Mlíčko požadoval 4,7 milionu, soudy mu za nemajetkovou újmu přiznaly čtyři sta tisíc korun. Hendrichová vysoudila 180 tisíc korun.

V kauze Promopro byli obžalovaní i podnikatelé, kteří dostali tresty od 3,5 do devíti let vězení. Nejpřísněji soudy potrestaly jednatele Promopra Jaroslava Veselého a podnikatele Vlastimila Maxu. Veselý podle rozsudku podvodně předkládal Úřadu vlády k vyúčtování i faktury za smyšlené služby. Další odsouzení převáděli nelegálně získané peníze na jiné firmy. Stát v pozici poškozeného vyčíslil způsobenou škodu na 938 milionů korun.