Hnutí STAN vyloučilo obviněného Hlubučka

Vládní hnutí STAN vyloučilo bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Hlubuček patří mezi obviněné v kauze Dozimetr, která se týká korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Proti vyloučení se může odvolat.

O vyloučení bývalého náměstka pražského primátora a starosty Lysolají Hlubučka rozhodl rozhodcovský a smírčí výbor hnutí STAN. „Ještě to ale není pravomocné,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí STAN Sára Beránková. Hlubuček nereagoval na dotaz, zda se v patnáctidenní lhůtě odvolá. Pokud by odvolání podal, rozhodovalo by o něm předsednictvo hnutí.

V kauze Dozimetr policie loni obvinila Hlubučka, bývalého finančního ředitele DPP Mateje Augustína nebo podnikatele Michala Redla. Skupina podle policie systematicky obsadila klíčové pozice v podniku tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat úplatky.

STAN už Hlubučkovi pozastavilo členství po červnovém obvinění a vyzvalo ho k rezignaci na všechny posty. „Naše reakce odpovídá závažnosti obvinění, která dnes (16. června 2022) byla zveřejněna. Rozhodnutí předsednictva bylo jednomyslné,“ sdělil po mimořádném on-line jednání předsednictva šéf STAN a vicepremiér Vít Rakušan. Hlubuček následně na stranické funkce rezignoval.

Kvůli kontaktům s Redlem tehdy rezignoval ministr školství Petr Gazdík (STAN), europoslanec Stanislav Polčák ze stejného důvodu pozastavil své členství ve STAN. Toto pondělí pak Polčák na Twitteru oznámil, že členství v hnutí po osmi měsících obnovil, protože doložil, že s kauzou kolem pražského dopravního podniku nemá nic společného.