Europoslanec Polčák obnovil členství v hnutí STAN

Europoslanec Stanislav Polčák obnovil po osmi měsících své členství ve vládním hnutí STAN. Podle vyjádření na Twitteru doložil, že s kauzou kolem pražského dopravního podniku nemá nic společného. Polčák pozastavil členství v hnutí loni v červnu kvůli známosti s obviněným v kauze korupce v pražském dopravním podniku a lobbistou Michalem Redlem. Kvůli kontaktům s Redlem tehdy rezignoval také ministr školství Petr Gazdík (STAN).

„V minulých měsících jsem se soustředil na podání výpovědi a jasné doložení, že s celou kauzou kolem Prahy a dopravního podniku nemám nic společného. To se jasně ukázalo. Nejsem dle policie ani podezřelý, natož obviněný. Mé spojení s kauzou jsem považoval za mediální konstrukt,“ napsal Polčák.

Jeho žádost o obnovu členství na počátku března jednomyslně podpořil stranický smírčí výbor. Před tím jeho návrat do hnutí projednala i oblastní organizace Praha 1.

Práce na domácím politickém poli i v EU

Europoslanec uvedl, že se chce soustředit na práci na domácím politickém poli i v Evropské unii. „Chci pomáhat s modernizací českých obcí. Marně například pořád čekají na jasná pravidla pro komunitní energetiku. Spoustu práce mám i ve výboru pro životní prostředí v Evropském parlamentu,“ uvedl.

Na Twitteru se Polčák vrátil i ke kritice za to, že žádal jako advokát odměnu za právní pomoc, kterou poskytl obcím při získání zákonného odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. „Advokátní komora tehdy jasně řekla, že jsem neporušil žádná pravidla. Evropský parlament konstatoval, že jsem se nedopustil střetu zájmů nebo čehokoliv protiprávního,“ konstatoval.

V kauze kolem dopravního podniku policie loni obvinila mimo jiné tehdejšího náměstka pražského primátora a starostu Lysolají Petra Hlubučka (dříve STAN), bývalého finančního ředitele DPP Mateje Augustína nebo podnikatele Redla. Skupina obviněných podle policie systematicky obsadila klíčové pozice v podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat úplatky.