Více než polovina škol řešila šikanu mezi dětmi, častější je také ponižování na internetu. Obětí agrese jsou i učitelé

Události: Kyberšikana ve školách (zdroj: ČT24)

Asi 57 procent základních a 63 procent středních škol řešilo v posledních třech letech alespoň jeden případ šikany mezi žáky. To je podle České školní inspekce (ČŠI) více než před sedmi lety, kdy inspekce zkušenost škol se šikanou pro speciální tematickou zprávu zjišťovala naposledy. Nejčastějšími formami šikany mezi žáky jsou ponižování, pomlouvání a podobné projevy verbální šikany a kyberšikana, tedy ubližování přes internet. Více se na školách objevuje i šikana učitelů.

„Téma je stále rozšířenější a je třeba se tím začít vážně zabývat, což ministerstvo školství a ČŠI dělá. Otázkou se zabýváme systematicky,“ řekl ministr školství Vladimír Balaš (STAN).

Podíl základních škol, které případy šikany řešily, se podle ústředního školního inspektora Tomáše Zatloukala zvýšil o deset procentních bodů na 57 procent. Na SŠ je nárůst případů ve srovnání se zjišťováním z roku 2015/2016 nižší, činí zhruba necelé tři procentní body.

Inspektoři nicméně upozorňují, že za vyšším podílem škol nemusí stát pouze nárůst počtu případů šikany, ale i větší schopnost škol agresivní chování identifikovat a řešit. Rovněž upozornili, že častěji se setkávají se šikanou školáci, kteří navštěvují školy v regionech s většími socioekonomickými potížemi. Nejvíce případů na tisíc žáků evidují podle zjištění inspektorů základní školy v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Studio ČT24: Psycholog Šmahel ke kyberšikaně na základních a středních školách (zdroj: ČT24)

Ubližování v on-line prostoru

S kyberšikanou, tedy šikanou na internetu, se potýkali v posledních třech letech na 21 procentech základních a 24 procentech středních škol. Nejčastější formou kyberšikany na školách je ponižování a pomlouvání v on-line prostoru a zveřejňování ponižujících fotografií nebo videozáznamů. Žáci a studenti ale inspektorům v dotazníku sdělili, že se setkávají i s krádežemi identity na sociálních sítích nebo kyberstalkingem.

Důvody, pro které jsou žáci v on-line prostoru šikanováni, jsou podle inspektorů podobné jako u běžné šikany. Jedná se o osobnostní charakteristiku obět

i, sociální znevýhodnění nebo jiné fyzické odlišnosti. Ve srovnání s klasickými formami šikany se ale u té internetové častěji promítají špatné vztahy a u středoškoláků také sexuální problematika a milostné vztahy žáků.

Oběťmi jsou i učitelé

Šikanu učitelů, která má obvykle podobu verbální šikany nebo pasivní agrese vůči pedagogovi, řešilo v posledních třech letech podle ČŠI sedm procent základních škol. Dříve to inspekce zaznamenala jen na jednotkách škol. Na středních školách se počet případů šikany učitelů nezvýšil, zůstává na sedmi procentech škol.

Za zásadní odborníci označují prevenci šikany a kyberšikany. ČŠI ocenila, že prevencí kyberšikany se zabývají téměř na všech školách a ve většině škol je školní metodik prevence. Z průzkumu ale podle ČŠI vyplývá, že se školáci s prevencí kyberšikany setkávají častěji na základních školách, přestože se více případů děje u středoškoláků.

Inspektoři také upozornili, že většina metodiků míní, že mají na práci málo času. Práce metodika, kterými jsou mnohdy učitelé, zahrnuje mimo jiné individuální práci s žáky, práci s třídním kolektivem a administrativu. Balaš k tomu řekl, že řešením je částečné ulehčení metodikům od jiných povinností a finanční odměna. Bližší informace nesdělil.

ČŠI ve své analýze vychází z odpovědí 7744 žáků sedmých až devátých tříd z 710 základních škol a 4048 studentů z 248 středních škol. Respondenty byli také metodici prevence ve školách. Průzkumu se na základních školách zúčastnilo 3337 a na středních školách 1009 metodiků.