Ministerstvo slibuje navýšení kapacit dětských lékařů. Péči o ukrajinské uprchlíky podpoří OSN

Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) přispěje dětským lékařům a nemocnicím v Česku na rozšíření kapacity pro uprchlíky z Ukrajiny. Informalo o tom ministerstvo zdravotnictví, které slibuje navýšení kapacity až o 12 tisíc dětí z Ukrajiny i Česka.

UNICEF poslal do Česka od začátku uprchlické krize související s válkou na Ukrajině 140 milionů korun, z toho 30 milionů bylo určeno ambulancím. Projekt fondu OSN konkrétně podporuje vznik, vybavení, personální zajištění a částečně i provoz ordinací praktických lékařů pro děti a dorost v nemocnicích.

„Ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví jsme umožnili přístup k základním zdravotnickým službám již více než deseti tisícům dětí a žen, a to prostřednictvím devíti ambulantních center v pěti nemocnicích. Plánujeme tuto spolupráci i nadále rozšiřovat, podpořit více nemocnic a pětadvacet ordinací praktických lékařů pro děti a dorost po celé zemi,“ uvedla vedoucí kanceláře UNICEF pro podporu řešení uprchlické situace v ČR Julia Olejnyková.

Peníze jsou částečně určené i na jazykové kurzy. Přímo poskytovat zdravotní péči mohou totiž lékaři a sestry ze zemí mimo EU, jako je Ukrajina, až po složení odborných a jazykových zkoušek. Od začátku války se podařilo dokončit tento proces jen jednotkám příchozích, přičemž se podle Olejnykové na složení zkoušek připravují stovky dalších. Dokud je ale nesloží, mohou pracovat ve zdravotnictví pouze na nekvalifikovaných pozicích, například jako administrativní podpora ordinací.

I na tento personál však mohou ordinace praktických lékařů pro děti a dorost čerpat peníze. Podle místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Hany Cabrnochové ji získají ordinace, které přijaly loni do péče větší množství dětí, ať českých, nebo ukrajinských. „Nejvyšší podporu získají ty, které za posledních šest měsíců loňského roku registrovaly více než dvě stě dětí,“ upřesnila.

Nejvíc uprchlíků od začátku války na Ukrajině zůstalo v Praze. Podle Cabrnochové evidovala ve městě Všeobecná zdravotní pojišťovna, jejímiž klienty je většina uprchlíků, 30 tisíc dětí. „Pokud by každé potřebovalo zdravotní péči, znamenalo by to 150 dětí na každou ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost,“ upozornila.

Ministerstvo slibuje, že se kapacity zvýší až o 12 tisíc dětí, aby měl příchod uprchlíků co nejmenší dopad na dostupnost zdravotní péče.

Od začátku velké ruské invaze na Ukrajinu loni 24. února přišlo do Česka asi 490 tisíc uprchlíků, třetina z nich jsou děti. Část z nich se vrátila na Ukrajinu nebo pokračovala do dalších zemí, přesná čísla budou mít úřady na konci března, kdy je pro zachování víza nutná přeregistrace.

Fakultní nemocnice loni na jaře zřídily UA pointy, které poskytovaly uprchlíkům potřebnou zdravotní péči a kde byl dostupný i ukrajinsky mluvící personál. Některé nemocnice je postupně změnily v klasické ordinace praktických lékařů.