Deska připomínající odbojné příslušníky SNB před lety zmizela z prezidia. Pamětník usiluje o její návrat

Události: Boj za návrat pamětní desky „zapomenutých esenbáků“ (zdroj: ČT24)

Ne každý příslušník Sboru národní bezpečnosti v roce 1948 sloužil komunistické ideologii – několik z nich za odpor naopak zaplatilo životem. Připomínala je pamětní deska na policejním prezidiu. Jenže od rekonstrukce budovy před osmi lety už tam není. Možná poslední pamětník bojuje za její návrat.

Karel Bažant sloužil mezi lety 1945 a 1948 jako příslušník leteckého sboru SNB. Rukama mu při práci prošly kořistní messerschmitty 109G i jejich poválečné verze s českým označením.

V roce 1948 s kolegy chystal útěk do Británie. Jenže se na to přišlo. Strávil měsíce ve vazbě, k SNB už se nikdy nevrátil, ale soud ho nakonec pro nedostatek důkazů zprostil.

S těmi, kteří takové štěstí neměli, se přesto cítil spojený. Po roce 1989 sháněl několik let údaje i povolení pro pamětní desku připomínající dvě desítky popravených příslušníků SNB. V roce 1996 se jí dočkal, jenže v roce 2015 z policejního prezidia zmizela a už se nevrátila.

Upravený seznam

„Deska obsahuje faktické chyby, a proto není aktuálně vystavena. Muzeum v současné době pracuje na jejich odstranění, nicméně se jedná o složitý a zdlouhavý proces,“ reagoval na dotaz ČT ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Do věci se teď vložili studenti z pražského Gymnázia Paměti národa. A věří, že to, co nezvládli policejní historici za sedm let, se jim podařilo za týden. Upravený seznam právě ladí. 

Těžko odhadovat, kdy a kam se deska vrátí. Karlu Bažantovi bude letos 99 let a byl by rád, kdyby ji znovu viděl dostupnou lidem.