Útvar pro ochranu prezidenta bude strážit Pavla až po inauguraci. Spekuluje se o nedůvěře v jednotku

Události: Kdo hlídá nového prezidenta (zdroj: ČT24)

O bezpečnost zvoleného prezidenta se od soboty stará Ochranná služba Policie. Na základě žádosti Petra Pavla o tom rozhodl policejní prezident a schválil to ministr vnitra. Útvar pro ochranu prezidenta by ho měl začít chránit až po inauguraci. Objevily se spekulace, že Pavel hradní jednotce nedůvěřuje. Chce také nechat důkladně prohlédnout prostory na Hradě. Obává se mimo jiné odposlechů, řekl Respektu.

Muži z Útvaru pro ochranu prezidenta jsou oblečeni tradičně v černém, stejně tak mají černé limuzíny. Nyní patří k současnému prezidentovi Miloši Zemanovi. Zvykem ale je, že jsou v kontaktu s možným vítězem voleb už těsně před vyhlášením výsledku.

„Ve chvíli, kdy se dozvíme, že vzejde vítěz z voleb, ihned kontaktujeme tým budoucího pana prezidenta a přemisťujeme se na místo, kde budeme už přebírat bezpečnost,“ uvedl ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Martin Baláž.

O bezpečnost Petra Pavla se ale už v sobotu, tedy v den, kdy končilo hlasování, starali příslušníci z Ochranné služby Policie ČR. Ti běžně chrání například ústavní činitele. „Jde o ochranu v souladu se zákonem o policii, která je poskytována do doby inaugurace nově zvoleného prezidenta,“ podotýká mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán. 

Spekulace o ochraně

Šéf útvaru Ochranné služby Policie ČR Jiří Komorous se poblíž nového prezidenta osobně objevil například v Národním muzeu. Média i někteří policisté proto začali spekulovat o tom, že Petr Pavel Útvaru pro ochranu prezidenta nedůvěřuje. Sám to v několika vyjádřeních naznačil a o policejní ochraně mluvil také v úterý s ministrem vnitra. „Jsme se bavili, jak do budoucna zajistit ochranu prezidenta v období do inaugurace, možná i po,“ uvedl Pavel.

„Určitě jsem neřešil konkrétně, kdo to bude, ale požádal jsem policejního prezidenta Martina Vondráška, aby se spojil s šéfem ochranné služby generálem Komorousem a zároveň, aby se spojil s panem prezidentem Pavlem a ten model našli,“ uvedl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Nejen proto zamířil policejní prezident Martin Vondrášek ve středu na Pražský hrad. Po setkání se k tomu nechtěl vyjadřovat. „Šlo skutečně čistě o poděkování a vyjádření podpory do následujícího období, neřešily se jakékoli konkrétní kroky, které budou následovat,“ uvedl mluvčí Bocán. 

Martin Vondrášek prý své kolegy z Útvaru pro ochranu prezidenta ujistil, že po inauguraci Petra Pavla převezmou zajištění jeho bezpečnosti. Tak, jak to ukládá platná legislativa.