Babiš přijel za voliči na sever Čech. V Liberci, Jablonci i Děčíně na něj kromě stoupenců čekali i odpůrci

UDÁLOSTI: Kampaň před druhým kolem pokračuje, Andrej Babiš vyrazil na sever Čech (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš (ANO) se vydal za voliči. Po čtvrteční debatě v uzavřeném sále v Benešově zamířil tentokrát do ulic Liberce a Jablonce nad Nisou. V krajském městě se setkal s příznivci – ale i odpůrci – před nádražím a v centru, potom odjel do Jablonce. Zamířil na náměstí. U vstupu na něj se ale shromáždil dav, v němž převažovali jeho pískající odpůrci. Babiš se nakonec dostal jen na okraj náměstí, potom odešel. Po třetí hodině odpoledne z města odjel a zamířil ještě do Děčína, kde rovněž čekali jak jeho příznivci, tak i odpůrci.

Stejně jako vítěz prvního kola prezidentské volby Petr Pavel zamířil i jeho protikandidát na úvod své kontaktní kampaně před druhým kolem na „nepřátelské“ území – do měst, kde na svého soupeře ztrácel. V Benešově, kde byl ve čtvrtek, získal Andrej Babiš 32 procent hlasů oproti Pavlovým 40 procentům. V Liberci, kam dorazil v pátek dopoledne, 31 procent a Pavel 40 procent. A v Jablonci nad Nisou pro něj hlasovalo 32 procent voličů, zatímco pro Pavla 39 procent.

Zatímco však Pavla v Ústí nad Labem i Ostravě vítali především jeho stoupenci, na Babiše čekala u libereckého nádraží kromě stoupenců i početná skupina odpůrců. Znělo pak zároveň volání „Babiš na Hrad“ i „Pavel na Hrad“.

Příznivci se s Babišem – jenž dorazil i s manželkou – fotografovali a žádali ho o podpis, odpůrci vykřikovali hesla proti němu, ale vše zůstalo v rovině slov, k žádným fyzickým potyčkám nedošlo. „Sleduji ho dlouhodobě. Je to tady jediný člověk, který tady v této zemi něco dokázal,“ řekl jeden z jeho příznivců. Podle odpůrkyně „nás Babiš okrádá a oblbuje, omezuje demokracii“.

Na Soukenném náměstí, kde je další Babišova zastávka, čekali rovněž stoupenci obou prezidentských kandidátů. Než expremiér dorazil, pokřikovali na sebe. Nakonec byl nutný i zásah policie. Nedošlo sice například k vážnějším potyčkám, ale dav přehradil tramvajové koleje. Policisté proto návštěvníky setkání s Andrejem Babišem z kolejí odsunuli, aby mohly tramvaje po trati z Fügnerovy k nádraží dál jezdit.

„Ať ho nechají mluvit“, „Mně je bližší Brusel než Moskva“, „Babiš je zlo, Pavel je peklo“, „Babiš to s námi jako jediný myslí dobře“, znělo mimo jiné od přítomných. Monika Babišová, která uvedla, že je na podobném výjezdu s manželem poprvé, poznamenala, že slyšela hlavně volání odpůrců. „Není mi to moc příjemné. Je mi líto, že to musí manžel poslouchat, ale lidé na to mají právo,“ podotkla.

Andrej Babiš cestoval do Jablonce nad Nisou tramvají
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Po poledni nastoupil Andrej Babiš do meziměstské tramvaje linky 11, kterou odjel do Jablonce nad Nisou. I ve voze se s ním spolucestující fotografovali a rovněž v Jablonci na něj čekali kromě přiznivců i odpůrci. 

Se svými fanoušky i některými kritiky, zejména se studenty, hovořil v obchodním domě Central. Na dotaz středoškolského studenta, který se ptal, zda by nebylo ohrožením demokracie, kdyby se stal prezidentem jako vlivný člověk a vlastník několika médií, Babiš řekl, že za ohrožení demokracie považuje nynější vládní koalici. Ta chce podle šéfa ANO omezovat svobodu slova. „My se vracíme do totality,“ řekl Babiš.

Poté zamířil na Mírové náměstí, musel se ale zastavit v ulici, která do něj ústí, protože početný dav přehradil vstup na náměstí. Za hlasitého křiku a pískání, v němž byla slyšet hesla protibabišovská, ale i volání jeho stoupenců, se šéf ANO s doprovodem sice dostal na okraj náměstí, ale nakonec ihned odbočil do Lidické ulice a odešel jinam. Podle policejní mluvčí Dagmar Sochorové na místě „policisté v souvislosti s touto návštěvou řešili celkem tři přestupky proti občanskému soužití“.

Andrej Babiš se měl na jabloneckém Mírovém náměstí setkat s občany, davem se dostal jen na jeho okraj
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Nakonec po třetí hodině odpoledne Babiš z Jablonce odjel. Navštívil psí útulek v Lučanech nad Nisou a potom zamířil na dříve neavizovanou návštěvu dalšího severočeského města, totiž Děčína. S voliči se má setkat na náměstí. Na rozdíl od Liberce a Jablonce nad Nisou je to město, kde mu voliči v prvním kole velice přáli, získal zde 47 procent hlasů, zatímco Petr Pavel 29 procent.

Nicméně i na děčínském náměstí se shromáždili kromě Babišových příznivců i jeho odpůrci, kteří pískali a drželi transparenty, kde shrnovali své výhrady vůči bývalému předsedovi vlády či vyjadřovali svou podporu Petru Pavlovi. Střety mezi oběma skupinami i zde zůstaly jen u slov. Sám Babiš mezi lidmi v Děčíně apeloval především na účast u voleb. To proto, že v Ústeckém kraji byla v prvním kole s 61 procenty výrazně pod celorepublikovým průměrem (68 procent).

Zopakoval také řadu výtek, které má vůči svému protikandidátovi Petru Pavlovi. Ten byl náčelníkem generálního štábu české armády a také předsedou vojenské sekce NATO. Kritizoval také vládu. Na náměstí přišel Babiše podpořit primátor Děčína Jiří Anděl (ANO).

V příštím týdnu plánuje prezidentský kandidát opozičního ANO ještě návštěvy Brna a Hradce Králové – po Liberci, Jablonci a ostatně i po Benešově jsou to města a centra regionů, kde v prvním kole zvítězil Petr Pavel. Víkend chce Babiš strávit v ústraní, v sobotu vyhodnotí se svým týmem dosavadní průběh kampaně, ujistil však, že se nechystá změnit ji.

Zda nynějšího prezidenta Miloše Zemana vystřídá v březnu na Hradě Andrej Babiš, nebo Petr Pavel, rozhodnou voliči ve druhém kole prezidentských voleb, které začne v pátek 27. ledna a bude pokračovat ještě v sobotu 28. ledna.