Mnoho důchodců, kteří mají nově nárok na výchovné, ho dosud nedostalo

Události: Problémy s vyplácením výchovného (zdroj: ČT24)

Někteří důchodci, kteří mají od letoška nárok na takzvané výchovné, tedy příspěvek 500 korun za každé vychované dítě, peníze zatím nedostali. Týká se to minimálně 42 tisíc žen, které v 65 letech přešly z invalidního do starobního důchodu. O částku podle státu nepřijdou, úřady ji plánují vyplatit formou doplatku v následujících týdnech. Výchovné ale buď vůbec nedorazilo, nebo přišlo špatně vypočítané i dalším lidem.

Loni přešla Hana Petráková z částečného invalidního do starobního důchodu. Tento měsíc měla k penzi dostat 500 korun navíc jako výchovné za syna. Částka ale s novým výměrem nepřišla. „Já jsem myslela, že mě raní mrtvice, když jsem tam to výchovné neměla,“ popisuje.

Za nevyplacení výchovného může pozdní schválení právního předpisu. „Právní úprava vyšla ve sbírce až 28. prosince, my jsme samozřejmě měli kompletně valorizaci připravenou, tudíž nebylo možné těmto ženám výchovné do lednové splátky zahrnout,“ vysvětluje ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení František Boháček.

O částku seniorky nepřijdou, úřady ji plánují vyplatit koncem ledna formou doplatku. A to automaticky stejným způsobem, jakým chodí důchod. Tedy buď hotově, nebo posláním na účet.

Dopočítávání dětí

Výchovné ale dosud nepřišlo i některým dalším lidem. Problém je s přesnou evidencí počtu dětí. Například v domově pro zrakově postižené Palata ubytovávají 125 klientů převážně v důchodovém věku. Deseti z nich v lednu nepřišlo výchovné, s čímž jim nyní pomáhají i tamní sociální pracovníci.

„Buď výchovné neobdržely vůbec, nebo pouze za menší počet dětí, než skutečně mají. Na žádost správy vlastně vypracováváme formulář, takzvané dohodnocení počtu dětí. A oni na základě této informace dodatečně přiznají ženám nárok na příspěvek,“ popsal sociální pracovník Jaroslav Neuvirt. Boháček řekl, že sociální správa vychází ze základních registrů a evidencí a přiznal, že v ojedinělých případech v nich může být chyba.

Pokud ženy bonus za dítě nedostaly, nebo jim přišla nižší částka, mají se ideálně písemně obrátit na okresní správu sociálního zabezpečení.