Advokát Sokol: Rozhodnutí soudu o Babišovi mě nepřekvapilo

Interview ČT24 s Tomášem Sokolem (zdroj: ČT24)

Že soud uznal bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho tehdejší spolupracovnici Janu Nagyovou nevinnými, není pro advokáta a bývalého ministra vnitra Tomáše Sokola velké překvapení. V Interview ČT24 řekl, že jde o složitý případ, kde je těžké vinu dokázat.

Jestli se státní zástupce Šaroch proti rozhodnutí městského soudu v Praze odvolá, se podle Sokola zatím nedá říct. Až soudce Jan Šott svůj rozsudek sepíše, státní zástupce se rozhodne, jak bude postupovat. Pokud by v rozhodnutí našel zásadní chyby, odvolání v podstatě podat musí. I když bude rozsudek napsán dobře, může se rozhodnout, že chce mít názor soudu potvrzený i na vyšší úrovni, a proto se odvolat.

Samotné rozhodnutí městského soudu Sokola nezaskočilo. Případ podle něj od začátku nevypadal jako trestný čin. Nestandardní bylo už přípravné řízení, které soudu předcházelo. „Bylo jasné, že to úplně zřejmý, evidentní případ – důkazně podložený a právně nesporný – není,“ řekl ve vysílání České televize.

Soud zprostil Babiše a Nagyovou obžaloby s tím, že nemůže říct, že by jednali účelově. To je podle Sokola věc, která se dokazuje velmi těžko. Vyvedení farmy Čapí hnízdo z Agrofertu z jeho pohledu nebylo nezákonné, hranice je ale nezřetelná.

Expremiér často mluvil o vyšetřování jako o politickém procesu, Sokol ale říká, v takovém případě by Babiš musel vysvětlit, v čem se jeho případ liší od ostatních. „Myslím si, že zrovna v této době a v tomto státě pravděpodobnost, že se něco takového stane, není velká.“ Sokol ale zdůraznil, že to neznamená, že jednotliví soudci nebo státní zástupci nemohou selhat.

Soud s Babišem nebyl politický, říká Trojan

Podobně to vidí i člen prezidia Unie obhájců Lukáš Trojan. Podle něj je důležité rozlišovat mezi politickým procesem a procesem s politikem. „Pokud je obviněným osoba veřejného zájmu, pochopitelně se to odráží na vnímání té konkrétní kauzy. Vyvolává to významný tlak na obviněného, ale i ostatní, jako je státní zástupce nebo soudce,“ řekl v 90'.

Trojan také vysvětlil, že to, že soud v trestním řízení zprostil Babiše obvinění, neznamená, že měla společnost Čapí hnízdo na dotaci nárok. Nejnovější rozsudek proto neodporuje předchozím závěrům Evropského úřadu pro boj proti podvodům, známého pod zkratkou OLAF.

Pokud by se státní zástupce proti rozsudku odvolal a Babiš vyhrál volby a stal se prezidentem, po dobu jeho úřadování by se musel proces přerušit. Po skončení jeho mandátu by ale standardně pokračoval. Trojan podotkl, že by to nemělo být faktorem v rozhodování Jana Šarocha o tom, jestli odvolání podat.

Ústavní právník Ondřej Preuss připomněl, že české právo po kandidátech na prezidenta nevyžaduje trestní bezúhonnost. Problém by mohl nastat, kdyby byl kandidát odsouzen a musel nastoupit do vězení, to už ale v případě Andreje Babiše do voleb nehrozí.