S nástupem pracovního týdne opět padaly teplotní rekordy, ochlazení přijde až o víkendu

Na šestnácti stanicích v Česku zaznamenali v pondělí ráno rekordní teplotu pro celý leden. Nejvýraznější to bylo v západní části Slezska a také ve Frýdlantském výběžku. V Hejnicích naměřili 13,5 stupně Celsia a ve Frýdlantu 12,9 stupně. Rekordy padaly i v předchozích dnech. Také v týdnu zůstanou teploty výrazně nad dlouhodobým průměrem, ochladit by se mělo až o víkendu.

Na přelomu roku se teploty pohybovaly více než deset stupňů nad dlouhodobým průměrem. V neděli zaznamenalo rekordy pro Nový rok zhruba osmdesát procent ze 162 stanic s alespoň třicetiletou řadou měření. V Javorníku v Olomouckém kraji bylo 19,6 stupně Celsia, což je dosud nejvyšší lednová teplota v Česku.

„V nejbližších dnech sice teploty nepatrně klesnou, ale do pátku se i tak budou pohybovat sedm stupňů nad normálem,“ uvedli meteorologové. Podle předpovědi zřejmě nebude mrznout ani v noci. Výjimkou jsou noci na středu a na neděli, kdy teploty mohou spadnout na minus dva stupně. Ojediněle se ochladí v noci na středu až na minus čtyři stupně a v noci na neděli na minus pět stupňů.

Středa i neděle budou asi chladnější i přes den. Ve středu očekává ČHMÚ denní maxima pět až devět stupňů a v neděli dva až sedm stupňů. V ostatních dnech by denní teploty mohly dosáhnout až jedenácti stupňů Celsia.

„Výraznější ochlazení dorazí až o víkendu, kdy už očekáváme teploty jen těsně nad dlouhodobým průměrem a přechodně se i ve středních polohách může vyskytnout sněhová pokrývka,“ dodali meteorologové. Nejvyšší denní teploty tak mají být jeden až šest stupňů, v noci se při zmenšené oblačnosti ochladí i na minus pět.

V týdnu se ojediněle objeví déšť, na horách mohou být ve vyšších polohách srážky sněhové. Na Moravě se ve středu objeví mlhy, ojediněle i mrznoucí, a znovu pak budou mlhy v neděli.

Celkově bude podle meteorologů asi nadprůměrně teplý celý leden. Nejteplejší bude pravděpodobně tento týden, kdy týdenní průměr denních teplot dosáhne zhruba sedmi stupňů nad nulou. Další dva týdny se přiblíží k dlouhodobému teplotnímu průměru pro toto období a týdenní průměry denních teplot klesnou až na dva stupně nad nulou. Od 23. do 29. ledna už bude zase pravděpodobně mimořádně teplo s týdenním průměrem kolem čtyř stupňů nad nulou.