Soud potvrdil osvobození elitního policisty z NCOZ v kauze vynášení informací

Odvolací senát potvrdil osvobozující rozsudek nad policistou Alešem Kvapilem z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Muž čelil obžalobě z vyzrazení neveřejné a utajované informace člověku mimo bezpečnostní sbory. Výsledek zasedání sdělila mluvčí pražského vrchního soudu Kateřina Kolářová.

„V dotazované věci bylo odvolacím senátem Vrchního soudu v Praze rozhodnuto tak, že se odvolání státního zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze jako nedůvodné zamítá,“ uvedla mluvčí.

Policista Aleš Kvapil dříve působil u dnes už zaniklého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Obžaloba tvrdila, že na podzim 2014 předal jinému muži na flash disku složku, která obsahovala neveřejné policejní informace o motorkářském klubu Hells Angels.

Za zneužití pravomoci úřední osoby, neoprávněný přístup k počítačovému systému a ohrožení utajované informace hrozilo Kvapilovi až osmileté vězení. Vinu odmítal. I pražský městský soud pak loni dospěl k závěru, že se neprokázalo, že by disk předal právě tento policista.