Vzdělaný muž s vlasteneckým cítěním, popisují kandidáta Baštu jeho podporovatelé

Jeden den s Jaroslavem Baštou (zdroj: ČT24)

„Jako člověk, který si vždycky za každého režimu zachoval svou pevnou tvář, je v současné době a v tom spektru kandidátů z mého pohledu absolutně nejlepší,“ popisuje kandidáta na prezidenta a bývalého disidenta Jaroslava Baštu (SPD) jeho příznivec a olympijský vítěz Jan Kůrka (za SPD). Štáb České televize strávil jeden den s každým z prezidentských kandidátů, a prostor tak dostali i jejich podporovatelé. S Baštou natáčel Milan Brunclík.

Vztah s Jaroslavem Baštou označuje olympijský vítěz ve sportovní střelbě Jan Kůrka jako přátelský – znají se přes dvacet let a setkali se třeba i při kampani na podporu Miloše Zemana. Právě tam zjistil, že mu dnešní poslanec a bývalý ministr názorově „sedí“. Hlavně tím, že jde o člověka „vlastenecky laděného“.  

„Lidé, kteří jsou tady, tak patří k těm, kteří moji kandidaturu podporují, protože většinou patří k opozici nebo k alternativě,“ vysvětluje poslanec v malém zasedacím sálu sněmovny, kde v deset dopoledne pořádá seminář o tom, co ohrožuje současné demokracie. Mluví se zde o ohrožení svobody slova, o cenzuře, o fungování Evropské unie, ale i o dalších tématech.

Seminář sleduje i Jiří Kobza, kolega ze společné poslanecké kanceláře. Také on označuje Baštu za jediného kandidáta s výrazným národoveckým cítěním. Hodinu po poledni nastává přestávka na občerstvení. Jaroslav Bašta se mimo jiné podepisuje zájemcům do své knihy.

Po přesunu na poslanecký klub, kde je prostor pro média, reportéry zajímá Baštova strategie, cíl kampaně i také právě jeho kniha. Kandidát na prezidenta přiznává, že ji využívá v předvolební kampani a pořádá autogramiády. 

Cílem je postoupit do druhého kola

Kromě olympijského vítěze Kůrky Baštovi v kampani pomáhá i plzeňský zastupitel Martin Dittrich (SPD). „Teď v sobotu bylo celostátní grémium, kde tu knížku sám rozdával. Když jsem ho poslouchal, má příjemné vystupování,“ popisuje Dittrich. S kolegy v Plzni se chystají také na rozdávání letáků na podporu prezidentského kandidáta.

Podpořit kandidáta mezi novináře přichází i jeho stranický šéf Tomio Okamura. S kampaní pomáhá Jaroslavu Baštovi jeho poslanecká asistentka Vladimíra Bondarenková. Doprovází ho i na řadu vystoupení – a to jak těch mediálních, tak při setkání s lidmi.

„Pan poslanec má opravdu velice členitou minulost. Má zkušenosti jak v legislativě, exekutivě a zároveň má zkušenost pracujícího člověka. My se snažíme přiblížit jeho osobní historii i jeho zkušenosti,“ říká k průběhu kampaně.

Bašta se může o post hlavy státu ucházet díky podpisům svých kolegů, poslanců opoziční SPD. Ministerstvo vnitra minulý měsíc zaregistrovalo jeho kandidaturu, kterou podepsalo dvacet poslanců z hnutí včetně Bašty samotného. Za úspěch by kandidát podle svých slov považoval dvojciferný výsledek a postup do druhého kola volby.

  • Od roku 2021 zasedá v dolní komoře, vedl kandidátku SPD v Pardubickém kraji, ve sněmovně je členem zahraničního výboru a předsedou jeho podvýboru pro vnější ekonomické vztahy. Působí také ve stálé komisi pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby.
  • Poslanecký mandát Bašta vykonával už v letech 1996 až 2000 jako člen ČSSD. V letech 1994 až 2019 byl členem ČSSD, poté se angažoval v hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita. Loni vstoupil do SPD.
  • Jako ministr bez portfeje zasedal v letech 1998–2000 ve vládě Miloše Zemana.
  • Byl velvyslancem v Rusku (2000 až 2005) a na Ukrajině (2007 až 2010).
  • Jeho kandidaturu oznámilo hnutí SPD, které má potřebných dvacet poslanců.
  • Zdroj: ČTK/ČT24