Izraelské radary MADR opět neprošly vojskovými testy

Ani prodloužené vojskové zkoušky nepomohly, mobilní izraelské radary MADR stále nesplnily požadavky české armády. Testy proto musely být opět prodlouženy, zjistili Reportéři ČT. Skončit přitom měly už letos v létě, armáda chtěla radary začít používat během prvního pololetí příštího roku.

Jak vysvětlilo tiskové oddělení ministerstva obrany, „v této době tým odborníků (…) odstraňuje s velkým nasazením veškeré technické těžkosti a hledá řešení, která urychlí zavedení radiolokátorů MADR do Armády ČR“.

Původně měly vojskové zkoušky izraelských systémů skončit letos v létě. To se však nepodařilo a nový termín byl stanoven na 30. listopad 2022. Ani to ovšem nestačilo. Nyní ministerstvo obrany mluví až o začátku roku 2023.

„Dokončení celého projektu ani postupná náhrada starých ruských radiolokátorů za moderní tento posun nijak neohrožuje,“ tvrdí ředitel sekce rozvoje sil ministerstva obrany Petr Milčický. Podle dostupných informací může za zpoždění nejen samotný izraelský dodavatel, potíže prý vznikají i na české straně. Pro připomenutí – tuzemský průmysl má mít na zakázce minimálně 30procentní podíl.

Kontrakt za 3,5 miliardy

Jak ovšem zjistili Reportéři ČT, i kvůli stále prodlužovaným vojskovým zkouškám se musel citelně posunout celý harmonogram kontraktu. Zatímco původní plány mluvily o tom, že česká armáda začne používat izraelské radary za 3,5 miliardy v první polovině roku 2023, teď už se počítá až s druhým pololetím příštího roku.

„Na tomto projektu je dobře vidět komplexnost a složitost problematiky procesu zavádění nejmodernější technologie do Armády ČR,“ hájí nicméně současný zamrzlý stav kontraktu náměstek ministryně obrany pro vyzbrojování Lubor Koudelka.

Izraelské radary, které si Praha koupila bez soutěže na základě mezivládní dohody v prosinci 2019, se však potýkají i s dalšími potížemi. Jak v listopadu uvedla ministryně Jana Černochová (ODS) v Interview ČT24, izraelská strana nedodává radary do Česka podle termínů ve smlouvě, a proto už tam prý musela napsat „poměrně ostřejší dopis“.