Vystoupení exprezidenta Klause bez roušky během pandemie bude řešit Nejvyšší správní soud

Vystoupení exprezidenta Václava Klause před Obecním domem v říjnu 2020 bez roušky bude řešit Nejvyšší správní soud. Obrátilo se na něj ministerstvo zdravotnictví. To totiž nesouhlasí s tím, aby Klaus za porušení tehdy platných protiepidemických opatření nedostal pokutu. České televizi informaci potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Klausovi uložily úřady osmitisícovou pokutu. Tu ale pravomocně zrušil Městský soud v Praze letos na konci října s tím, že vládní opatření soud o měsíc později označil za nezákonné.

Proti tomuto verdiktu se nyní brání ministerstvo. „Mohu potvrdit, že ve věci byla podána kasační stížnost,“ řekl mluvčí soudu Wenig. Případem se tak bude zabývat Nejvyšší správní soud.

Klaus měl porušit tehdy platné opatření, které rozšířilo povinnost nošení roušek venku v případě, že je vzdálenost mezi dvěma lidmi méně než dva metry. V době, kdy ale hygienická stanice vydala rozhodnutí o pokutě, bylo už ono opatření pro nezákonnost podle Městského soudu v Praze zrušené. „Jak prvostupňové, tak napadené rozhodnutí se opírají o opatření obecné povahy, jehož nezákonnost byla již před jejich vydáním vyslovena soudem a toto opatření obecné povahy bylo zrušeno,“ vyplývá z rozsudku soudu o žalobě Klause.

K incidentu došlo 28. října 2020, kdy si bývalý prezident přišel připomenout výročí vzniku Československa. Před Obecním domem v Praze vystoupil bez roušky. Ve svém projevu vyjadřoval nesouhlas s postupem vlády ohledně koronavirových opatření.

Hygiena původně uložila pokutu 10 tisíc

Hygienici vyměřili exprezidentovi desetitisícovou pokutu. Proti ní podal Klaus odpor, ve kterém se snažil, aby úřad řízení o přestupku úplně zastavil. Hygiena ale své rozhodnutí potvrdila. Exprezident proto podal odvolání k ministerstvu zdravotnictví.

To jeho žádost odmítlo. Pokutu mu ale snížilo na osm tisíc. „Ministerstvo snížilo výši pokuty z deseti tisíc korun na osm tisíc korun, neboť na rozdíl od Hygienické stanice hlavního města Prahy nepřihlédlo jako k přitěžující okolnosti, že se obviněný dopustil přestupku v době nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění Covid-19 způsobeného novým koronavirem SARS-CoV-2. Ve zbytku ministerstvo napadené rozhodnutí potvrdilo,“ vyplývá z vyjádření resortu.

Podle pražského městského soudu je ale nezákonnost udělení pokuty jasná. „Soud rekapituluje, že posuzovaného jednání se žalobce dopustil dne 28. 10. 2020, předmětné opatření bylo zrušeno ke dni 21. 11. 2020,“ vyplývá z rozsudku. Zároveň doplnil, že rozhodnutí o pokutě hygiena vydala až 19. března 2021, ministerstvo zdravotnictví pak 8. června 2021. „Rozhodnutí správních orgánů obou stupňů tak byla vydaná až po zrušení předmětného opatření,“ konstatoval soud.