Černochová ocenila účastníky třetího odboje

Události: Ocenění za protikomunistický odboj (zdroj: ČT24)

Čtyři desítky účastníků třetího odboje a odporu proti komunismu přebraly pamětní odznak od ministryně obrany Jany Černochové. Osm bojovníků proti totalitnímu režimu před rokem 1989 ministerstvo ocenilo in memoriam.

Ministryně ocenila celkem jednačtyřicet lidí. „Vás mlátili pendreky, zavírali do vězení, vyhazovali ze škol či z práce, vy jste však vytrvali,“ uvítala Černochová oceněné na úvod ceremoniálu.

Mezi oceněnými je například literární historička a spolupracovnice Charty 77 Miloslava Slavíčková, která se v boji proti komunistickému zřízení angažovala ze Švédska. Získal ho také dlouholetý ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky a historik Oldřich Tůma. 

Zástupce organizace Junák Milič Šimáně převzal ocenění pro sebe, ale i svého otce Jiřího Šimáněho, který byl známý pod skautskou přezdívkou Šíp a rozmnožoval protikomunistické tiskoviny. Společně s odznakem účastníci třetího odboje získají sto tisíc korun. Rodiny již zesnulých oceněných získají padesát tisíc korun. 

In memoriam byl oceněn také generálmajor Alexandr Korda. Podílel se na založení odbojové skupiny armádních důstojníků a předával zprávy vojenského charakteru lidem, kteří byli ve spojení s agenty demokratických zemí. Korda byl v roce 1949 odsouzen komunistickým režimem za velezradu na doživotí, během věznění zemřel. Posmrtně bylo ocenění uděleno i Gabriele Kleinové, která pomáhala lidem spolupracujícím se zahraniční rozvědkou. 

Oceněn byl také hudebník Ivan Bierhanzl z okruhu undergroundových skupin The Plastic People of the Universe nebo DG 307, a to za podpis protirežimních petic, šíření hudebních nahrávek zakázaných interpretů a za spolupráci s představiteli polské opozice.

Od roku 2011, kdy vešel v platnost zákon o protikomunistickém odboji, ministerstvo obrany ocenilo už 2224 jeho účastníků, z toho 659 lidí bylo oceněno in memoriam. Třetí odboj se začal formovat po únoru 1948, kdy vládu v zemi převzali komunisté. Resort obrany ocenění uděluje dvakrát do roka.