Putin je diktátor, který používá vůči Ukrajincům teror, myslí si premiérův poradce

Interview ČT24 – Tomáš Pojar (zdroj: ČT24)

Ničení ukrajinské energetické infrastruktury je podle bezpečnostního a zahraničně-politického poradce českého premiéra Tomáše Pojara ruská taktika, protože se Moskva ocitla na bojišti v úzkých. V Interview ČT24 uvedl, že příchod zimy může válku ovlivnit, Ukrajinci na tom nebudou ale kvůli zničeným elektrárnám dobře. Ruský prezident Vladimir Putin je podle Pojara vyděrač, lhář a diktátor, který používá teror a nerozlišuje civilní a vojenské obyvatelstvo.

„Rusko není schopno zasáhnout jakýkoliv malý cíl, jakýkoliv pohybující se cíl. To, co může zasáhnout a co se snaží, je zlikvidovat elektrárny a trafostanice. Tímto způsobem může psychologicky ničit Ukrajinu a její vůli k životu a obraně,“ vysvětlil Pojar.

Zdůraznil, že Rusové používají vůči napadené zemi a jejímu obyvatelstvu teror, který je u nich známý již v historii. „Bezohledné metody na civilní obyvatelstvo Rusko používá opakovaně. Je to tradiční ruská taktika,“ vzpomenul poradce premiéra. „Pro Rusko je bohužel mrtvý Ukrajinec – dobrý Ukrajinec.“

Kvůli útokům na elektrárny a strategickou infrastrukturu na tom může být Ukrajina během zimy špatně. „Mnozí budou skutečně živořit, možná se někteří pokusí z Ukrajiny utéct. Musíme jim pomáhat pokud možno na místě, aby zimu a válku přežili a aby Ukrajina nepadla,“ míní.

Vláda se před zimou připravuje podle Pojara i na další příliv ukrajinských uprchlíků. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) o tom jedná s dalšími unijními zeměmi, protože Česko nemá už příliš možností, kam uprchlíky ubytovat. Poradce premiéra Petra Fialy zároveň podotkl, že nyní probíhá „živá diskuze“ na všech úrovních a očekává ji i ve čtvrtek a v pátek v Bruselu.

Může Západ udělat víc?

Rusku pomáhají k ničení ukrajinské infrastruktury podle Kyjeva drony, které Moskvě dodává Írán. Pojar předpokládá, že Evropská unie zareaguje sankcemi. „Doufám, že budou brzy, alespoň to si přeje Česká republika a na předsednictví na tom pracujeme a bavíme se o tom, jak ty sankce mají být robustní. My jsme pro sankce výrazné,“ prohlásil.

Co se týče systémů protivzdušné obrany, tak jsou podle Pojara samozřejmě země, které je Ukrajině posílají a Česko podle něj doufá, že takových zemí bude daleko více. Upozornil ale také na to, že jejich výroba i následné zaškolení Ukrajinců je časově náročné. „Ukrajina je obrovská země. Rusko je zároveň země s obrovským arsenálem a zásoby se jim tenčí, ale Rusko může ničit ještě hodně dlouho,“ upozornil Pojar.

Poradce premiéra věří, že Ukrajinci jsou houževnatí a že vůle na bojišti u nich stále je, proto můžou ruské agresi odolávat dlouho. To ale podle Pojara neznamená, že Moskva může pokračovat v destrukci Ukrajiny, protože chce a bude ničit cokoliv, co zničit může.

Pojar si také myslí, že není možné na Ukrajinu poslat veškeré zbraně, protože se zároveň neví, jak by na to Rusko zareagovalo. „Ukrajinci potřebují více zbraní a lepší, ale zároveň je musíme podporovat, aby si udrželi vůli. Ve chvíli, kdy by ztratili vůli k obraně a životu, tak by je ruská mašinerie převálcovala,“ zdůraznil Pojar s tím, že nyní lze velmi dobře vidět, že vůle a ochota Rusů bojovat není tak velká, a to je podle něj jeden z důvodů ukrajinských úspěchů a toho, proč Rusové ztrácejí území.