Summity lídrů evropských zemí mohou zpozdit část letů na pražském letišti

Summity Evropského politického společenství a Evropské rady, které se uskuteční v Praze 6. a 7. října, mohou zpozdit část letů na ruzyňském letišti. Důvodem jsou specifická opatření pro odbavení jednotlivých státních letů. Primárně budou odbavovány na čtvrtém terminálu, sdělila mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. Doporučuje proto cestujícím, aby vyrazili na letiště s předstihem. Na pražské letiště by podle dosavadních informací úřadů mělo dorazit asi 49 státních delegací.

„Z důvodu možných kolon v rámci summitu lídrů EU ve dnech 6. a 7. října doporučujeme cestujícím, aby si naplánovali cestu na a z letiště s dostatečným předstihem. Můžeme očekávat drobná zpoždění z důvodu specifických potřeb těchto státních letů,“ řekla Divíšková.

Většina státních delegací bude podle mluvčí odbavována na čtvrtém terminálu, který spravuje ministerstvo obrany.

Další část zástupců jednotlivých států, která přiletí klasickými linkami, pak bude podle Divíškové odbavena ve VIP prostorách.

Dopravní uzavírky nebudou

Summity se při českém předsednictví v Radě EU konají ve čtvrtek a pátek. Hrad už informoval, že bude od 4. do 8. října uzavřený celý areál Pražského hradu. Na bezpečnost a doprovod členů summitů  budou během akce dohlížet stovky policistů z Prahy a z celé republiky, pravděpodobně se zúčastní i armáda. Dopravní uzavírky v plánu nejsou.

Největší nápor lze očekávat ve čtvrtek po poledni, kdy na Hrad zamíří vedle lídrů zemí Evropské unie také zástupci nečlenských evropských států. Pozvánku pro premiéru nového formátu Evropského politického společenství (EPC) dostalo 17 zemí včetně Británie, Ukrajiny a Turecka. V pátek po 09:00 budou na Hrad přijíždět už jen lídři unijních států.