Chřipce ročně podlehne přes 1500 lidí. Očkování má ale jen 23 procent seniorů, upozorňuje SZÚ

Události: Očkování proti chřipce (zdroj: ČT24)

Odborníci v Česku varují před malou proočkovaností lidí nad pětašedesát let proti chřipce. Nemoci podle jejich dat podlehne asi patnáct stovek Čechů a Češek za rok, v letech horší epidemie až pět tisíc. Loni se však nechalo očkovat pouze zhruba třiadvacet procent seniorů, což je proti západní Evropě třetina. Na tiskové konferenci to uvedl vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jan Kynčl, podle kterého může Česko letos čekat silnější epidemii, protože kvůli opatřením proti šíření koronaviru se chřipka v posledních dvou letech vyskytovala velmi zřídka.

To, že se chřipka v předchozích dvou letech kvůli protiepidemickým opatřením proti covidu v populaci prakticky nešířila, může podle Kynčla předznamenávat horší epidemii. „Hladina protilátek z předchozích kontaktů s virem bude jednoznačně nižší,“ uvedl. SZÚ proto vyzývá lidi nad pětašedesát let k očkování. 

Epidemie chřipky obvykle začíná v dětských kolektivech. První případy v nové sezoně odborníci očekávají už před Vánoci, hlavní nápor ale obvykle přichází až po nich. Jako prevenci doporučují ochranu dýchacích cest.

Vakcíny proti chřipce se každý rok upravují podle toho, jaké typy viru podle odhadů odborníků budou cirkulovat, letos byly proti loňské obměněny dva. Každoročně je třeba se podle Kynčla očkovat také proto, že ochrana po očkování slábne zhruba o sedm až deset procent každý měsíc.

V Česku jsou proti chřipce dostupné dva typy vakcín výrobců z Nizozemska a Francie a nově i vakcína pro děti ve formě spreje. Z veřejného zdravotního pojištění jsou hrazené lidem nad 65 let, některým chronicky nemocným a od letošního roku nově zdravotníkům. Zájem podle VZP však roste, zatímco v roce 2012 hradila vakcínu 270 tisícům klientům, loni jich bylo 390 tisíc. Ostatním zdravotní pojišťovny část ceny očkování zpětně proti dokladu proplácejí. 

Malá míra očkování je ekonomický problém, míní sociolog

Podle Tomáše Doležala, který se věnuje dopadům zdraví na ekonomiku, je chřipka i významným ekonomickým problémem. Zvýšení proočkovanosti na padesát procent by podle něj mohlo ušetřit na ztrátě pracovního výkonu zaměstnanců, kteří onemocní chřipkou, zhruba dvě miliardy korun. Zabránit by bylo možné kolem 260 tisícům případů chřipky, uvedl Doležal na tiskové konferenci SZÚ. 

„Chřipka není jenom silné nachlazení. Vyznačuje se rychlým nástupem, vysokou teplotou, bolestí svalů a kloubů,“ dodal poté Kynčl. Z celé populace se proti chřipce nechává každý rok očkovat zhruba sedm procent lidí; u seniorů je to necelá čtvrtina. Podle průzkumu, který si nechala zpracovat Česká lékárnická komora (ČLnK), očkování letos zvažuje dvacet procent lidí, ale jen tři procenta těch, kteří očkování ještě neabsolvovali.

„Můžete se nechat očkovat i najednou. Právě teď je nejvhodnější čas, protože začíná období infekcí dýchacích cest,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Cílem je podle něj využít letos milion dávek vakcíny, které budou do Česka dodané. Ministerstvo ve čtvrtek zahájí i vlastní kampaň k očkování proti covidu.

Očkování zabrání podzimnímu nárůstu hospitalizovaných s covidem, míní Smejkal

Právě počty nakažených covidem-19 v posledních týdnech dál rostou, oproti loňsku jich je v tomto období hlášeno už skoro sedmkrát víc. Jen za minulý týden přibylo 414 hospitalizovaných s covidem a celkem jich v nemocnicích leží 1381. Podle hlavního epidemiologa IKEMu Petra Smejkala počet nakažených poroste, o závažnosti však podle něj rozhodne míra proočkovanosti obyvatel. 

„To, jak se nám nárůst nakažených promítne do hospitalizovaných, záleží na tom, kolik z nás se nechá očkovat a kolik si v podzimních měsících přijde pro další posilující dávku. Predikce o tom, jak vážný bude dopad podzimu, záleží pouze na míře očkování,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi. S příchodem podzimu a přechodu do vnitřních prostor se nemoc přirozeně šíří rychleji, míní. 

V dalším vývoji je ale spíše optimistický kvůli tomu, že se nyní šíří varianta omikron. „Dobrá věc je, že už rok máme co do činění se stále stejnou variantou viru – omikronem, který není oproti předchozím tak závažný. A nyní máme i vakcínu na poslední subvariantu omikronu,“ doplňuje.