Muž se přiznal, že v obchodech s elektronikou těžil bitcoin. Žalobce teď jeho případ podmíněně zastavil

Státní zástupce podmíněně zastavil stíhání muže, který těžil virtuální měnu bitcoin s pomocí počítačů vystavených v prodejnách elektroniky. Obviněný se k činu přiznal a jedné z poškozených společností uhradil škodu. ČT to řekla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 7 Jiřina Fronková. Policisté původně navrhli muže obžalovat, v případě uznání viny by mu hrozilo až čtyřleté vězení.

„Trestní stíhání bylo podmíněně zastaveno se stanovením zkušební lhůty v trvání deseti měsíců. Usnesení je pravomocné,“ uvedla státní zástupkyně Fronková. Společnosti Alza.cz zaplatil muž deset tisíc korun, druhá poškozená firma CZC.cz o náhradu škody nepožádala. Právě zaplacení škody je vedle doznání jednou z podmínek zastavení stíhání.

Podle policie si muž v loňském roce v prostorách prodejen elektroniky vybíral počítače s vyšším výpočetním výkonem procesorů, a zejména grafických karet, do těch pak nainstaloval speciální software určený k těžbě bitcoinů. Program poté sledoval a kontroloval vzdáleně přes webové stránky. Celkem měl způsobit škodu zhruba 70 tisíc korun.

Muži původně hrozily až čtyři roky vězení

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) původně navrhli muže obžalovat. Za neoprávněný přístup k počítačovému systému mu hrozilo půlroční až čtyřleté vězení. Státní zástupce ale nakonec jeho stíhání podmíněně zastavil.

Kybernetickou kriminalitou se policie v posledních letech zabývá čím dál častěji. V loňském roce řešila NCOZ přes devět a půl tisíce trestných činů v kyberprostoru, o patnáct procent více než předloni. O třetinu pak stouply případy hackingu, což je zejména neoprávněný přístup k počítačovému systému.

S hackingem souvisí i nárůst takzvaných útoků ransomware – škodlivého programu, který zasahuje do počítačového systému a šifruje v něm zapsaná data. Pachatel pak požaduje po oběti výkupné za obnovení přístupu do systému a k zašifrovaným datům. Výkupné chce často ve virtuální měně, což zvyšuje jeho anonymitu a ztěžuje odhalení policií.