Čmejla a Diviš z kauzy Mostecké uhelné budou žádat o zastavení stíhání. Odkazují na podmíněné tresty ve Švýcarsku

Marek Čmejla a Jiří Diviš budou v Česku usilovat o zastavení svého trestního stíhání v kauze Mostecké uhelné. Důvodem jsou pravomocné podmíněné tresty, které jim v souvislosti se svojí činností v Mostecké uhelné udělily švýcarské soudy. Oznámili to pražskému městskému soudu, který pokračoval v projednávání obžaloby v případu údajného tunelování a podvodného ovládnutí firmy.

Soud ve švýcarské Bellinzoně odsoudil před devíti lety devět lidí za podvodné ovládnutí Mostecké uhelné a praní špinavých peněz. Marek Čmejla a Jiří Diviš se odvolali proti původním trestům vězení a švýcarský nejvyšší soud jim je nakonec zmírnil na podmíněné. Pražský soud o tom informoval Bohdan Žáček – právní zástupce Antonia Koláčka, který v případu rovněž figuruje.

Koláčkovi samotnému a Petru Krausovi, kteří se ve Švýcarsku odvolali také, odvolací soud jejich argumenty zamítl, a verdikt se tak pro ně stal už dříve pravomocným. Koláček má ve Švýcarsku strávit za mřížemi 52 měsíců, Kraus 16 měsíců.

Zatímco Koláček odmítl nastoupit do švýcarského vězení s tím, že raději stane před českým soudem, Čmejla s Divišem naopak požádají s odvoláním na pravomocný švýcarský verdikt o zastavení svého stíhání.

Kraus již je ve švýcarském vězení. Nastoupit do něj nechtěl, ale zadržela ho policie. Ve vězení je také Oldřich Klimecký, jenž pravomocně dostal osmnáctiměsíční trest. Poslední z obžalovaných Belgičan Jacques de Groote dostal od švýcarských soudů pouze peněžní trest.

Pražský soud projednává kauzu téměř čtyři roky

Českou větev kauzy Mostecké uhelné projednává pražský městský soud od listopadu 2018. Obžaloba tvrdí, že Koláček, Diviš, Čmejla, Kraus a Klimecký coby tehdejší její manažeři ovládli společnost jejími vlastními penězi. Údajně vytvořili nepřehlednou strukturu firem, aby zastřeli, že nejpozději od května 1998 vlastnili nebo měli pod kontrolou nadpoloviční většinu akcií MUS. Poté údajně vyčkali, až cena akcií klesla, a od státu odkoupili jeho podíl přes firmu Investenergy za výrazně nižší cenu. Česku tím podle státního zástupce způsobili škodu nejméně 3,2 miliardy korun.

Prodej státního podílu v Mostecké uhelné firmě Investenergy schválila v červenci 1999 vláda současného prezidenta Miloše Zemana. Lze předpokládat, že závěrečné řeči v české větvi kauzy zazní do konce letošního roku.