Déšť rozvodnil řeky. Bystřice na Vsetínsku klesá, na prvním stupni jsou i toky v Čechách

Na první stupeň povodňové aktivity klesla hladina řeky Bystřice u nádrže Bystřička na Vsetínsku. Po čtvrtečních vydatných deštích byla krátce až nad spodní hranicí nejvyššího, třetího stupně, dlouho se držela na druhém stupni. Povodeň je ale také na několika menších tocích ve středních Čechách a v Plzeňském kraji. Všechny jsou na prvním stupni a situace na nich je stabilní.

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře nehrozilo ani po dosažení nejvyššího povodňového stupně na Bystřici riziko. „Jde o úzký profil a situace vznikla vlivem srážek,“ řekl Chmelař. Bystřice vtéká do vodní nádrže, kde je dostatečná volná kapacita, žádné riziko podle něj nehrozí. „Jde o horskou oblast bez osídlení, tento jev je tam velmi častý. Je to na přítoku do nádrže, kde jsou volné dva miliony metrů krychlových vody,“ uvedl.

V Bystřici nad nádrží je běžně kolem deseti centimetrů vody. Kolem páté odpoledne ale byla hladina na 81 centimetrech. Potom již klesala a po desáté večer se dostala na první stupeň povodňové aktivity.

Podle krajské mluvčí hasičů Lucie Javoříkové se kvůli srážkám v okolí Bystřičky ucpávaly kanály. Dobrovolní hasiči je tam čistí, aby voda mohla odtékat. Meteorologové vyzvali, aby lidé nevstupovali ani nevjížděli do proudící vody a jejího bezprostředního okolí. Měli by omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

Kromě Vsetínska se po čtvrtečních deštích rozvodnily i některé menší toky ve středních a západních Čechách. Na prvním stupni povodňové aktivity jsou Holoubkovský potok v Rokycanech, tok Mastník v Radíči u Sedlčan a Chotýšanka ve Slověnicích nedaleko Vlašimi. Jejich hladiny jsou ale stabilní – již výrazně nestoupají.

Pod spodní hranici povodňové aktivity se již vrátila Klabava u Hrádku na Rokycansku. Voda v řece vystoupala kolem 14:00 až na 144 centimetrů, tedy šest centimetrů pod hranici pro vyhlášení druhého povodňového stupně. Následně ale začala klesat.

O víkendu se ochladí

Ve čtvrtek se začalo ochlazovat. Na meteorologické stanici v pražské Libuši bylo nejtepleji z celého dne krátce po půlnoci, pak se teplota při dešti snižovala z 18 na 14 stupňů Celsia. Podobné to bude také o víkendu. V pátek nejvyšší denní teploty klesnou na čtrnáct až osmnáct stupňů, v sobotu pak na jedenáct až patnáct stupňů a v neděli pouze na devět až třináct stupňů. Jenom na jižní Moravě by podle ČHMÚ mohla teplota vystoupat v neděli až na šestnáct stupňů. V noci mohou teploty o víkendu klesnout až na pět stupňů.

Obloha bude o víkendu zřejmě většinou zatažená. Na sobotu i neděli předpovídají meteorologové oblačno až zataženo. Jen v sobotu by mohlo být místy přechodně polojasno. V sobotu se začnou postupně objevovat přeháňky a v neděli už budou na většině území Česka přeháňky nebo občasný déšť. Na hřebenech hor se v neděli objeví i smíšené srážky.

Na začátku příštího týdne se po chladnějším víkendu zase mírně oteplí. Teploty se budou v celém Česku pohybovat v pondělí kolem deseti až čtrnácti stupňů a od úterý stoupnou na jedenáct až šestnáct stupňů. Nadále však bude zataženo s přeháňkami.

Babí léto tedy zatím není na obzoru. K tomu by bylo potřeba, aby byla nad jihovýchodní Evropou tlaková výše, kolem ní by do Česka proudil teplý vzduch. O víkendu ale bude tlaková výše nad Britskými ostrovy a do střední Evropy se bude dostávat chladný vzduch od severu.

Historicky ale může přijít babí léto i později než kolem poloviny září. Známé je i léto svatého Václava na konci září, tereziánské léto v polovině října nebo i léto Všech svatých na přelomu října a listopadu. Čím později podzimní oteplení přijde, tím větší je pravděpodobnost, že ho budou doprovázet mlhy.