Reportéři ČT: Antimonopolní úřad pokutoval hasiče. Bez tendrů uzavírali smlouvy za desítky milionů s jedinou firmou

Reportéři ČT: Zde hlaste požár II (zdroj: ČT24)

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil předchozí zjištění pořadu Reportéři ČT, že za působení bývalého generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Drahoslava Ryby se obcházel zákon o veřejných zakázkách, a uložil pokuty. V několika krajích totiž dostala firma Patrol Group, která nemusela do výběrového řízení, lukrativní byznys. Její majitel je zároveň přítelem Drahoslava Ryby, který je nyní poslancem za hnutí ANO. Tématu se věnoval redaktor Dalibor Bártek.

Některá velitelství hasičů řeší závažné porušení pravidel zákona při nákupech. Hasiči pod někdejším generálním ředitelem Drahoslavem Rybou, nynějším poslancem za hnutí ANO, měli obcházet zákon o veřejných zakázkách a jedné vybrané firmě tím umožnili ovládnout většinu trhu.

Ještě loni v červnu to ale tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odmítal. „Znám pana generála Rybu jako velmi slušného člověka. Je to špičkový profesionál a nevěřím tomu, že by on nebo lidé pod jeho vedením udělali něco špatně,“ nechal se tehdy slyšet.

Po několika měsících ale exministrova slova vyvrátil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pravomocně rozhodl, že hasiči opakovaně hrubě porušili zákon o zadávání veřejných zakázek, a třem krajským ředitelstvím udělil pokuty v součtu za statisíce korun. „Došlo k závažnému porušení zákona. Vydali jsme celou řadu rozhodnutí – uložili jsme čtyři pokuty a jeden zákaz plnění smlouvy,“ upřesnil mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda. 

Všechna rozhodnutí úřadu se týkají smluv na provozování pultů centralizované ochrany. Díky nim hasiči vědí, kde hoří, a mohou tak k požáru okamžitě vyjet. Pulty ani přenosové cesty, po nichž signál putuje od hlídaného objektu, však hasičské sbory nevlastní. Spolupracují proto se soukromými firmami, které by podle zákona měli vybírat ve veřejném tendru.

Nevyhlášené zakázky za 220 milionů

Hasiči z Prahy, Pardubického a Karlovarského kraje ale veřejné zakázky nevyhlásili. V letech 2019 a 2020 rovnou podepsali výhradní smlouvy na provozování pultů ochrany s jedinou společností – jihlavskou firmou Patrol Group.

Pochybení tehdejšího vedení připouští i současný ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Já si myslím, že systém nebyl nastaven dobře, že skutečně vzniká nějaké podezření,“ uvedl pro ČT.

Podle mluvčího antimonopolního úřadu nedošlo k povinnému provedení koncesního řízení, což je forma veřejné soutěže, do které se může přihlásit široký okruh firem. Hasiči s Patrol Group však uzavřeli smlouvy bez jakékoliv soutěže, přestože jejich celková hodnota přesahovala sumu 220 milionů korun. „Zadavatelé mají povinnost u koncesí přesahujících dvacet milionů korun provést koncesní řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek. A v tomto případě, přestože ta hodnota koncese byla vyšší, nebylo koncesní řízení provedeno,“ sdělil mluvčí Švanda. 

Pochybení ve třech krajích

Podle právníka Michala Zahnáše podobné jednání vyvolává podezření. „Působí to dojmem, že se vytvořil penězovod pro soukromou firmu z prostředků byť soukromých, ale vyplácených na základě zákonné povinnosti,“ míní. 

Postup hasičů byl přitom ve všech třech zmíněných krajích stejný. Nejprve s Patrol Group bez tendru uzavřeli smlouvu na mnoho let dopředu a poté vypověděli spolupráci firmám, které provozování pultů ochrany do té doby zajišťovaly. 

Následně pak hasiči majitelům a provozovatelům budov sdělili, že pokud chtějí zůstat připojení, stane se od té doby jejich obchodním partnerem právě společnost Patrol Group. A to bezvýhradně za podmínek, které si firma bez jakékoliv soutěže stanovila.

Úřady, školy, nemocnice, firmy, ale i soukromí majitelé budov z Pardubicka, Karlovarska a Prahy se přitom neobvyklému upřednostňování společnosti Patrol Group ze strany hasičů nemohli bránit. Ze zákona totiž své objekty musí chránit před požárem. Musí proto podepsat smlouvu s partnerem, u kterého nemohou ovlivnit jeho volbu.

Pokuty od antimonopolního úřadu

V Pardubickém kraji získal Patrol Group bez soutěže pětiletou smlouvu, která mu zajistila příjmy přes jednatřicet milionů korun. Za porušení zákona proto antimonopolní úřad vyměřil tamním hasičům pokutu 56 tisíc. Zástupci vedení tamních hasičů ale na další dotazy ČT odmítli odpovědět. 

Smlouva v Karlovarském kraji byla pro Patrol Group ještě lukrativnější. Hasiči ji s firmou podepsali bez tendru rovnou na osm let a soukromé firmě tím zajistili příjmy ve výši bezmála padesáti milionů korun. „Hasičskému záchrannému sboru v Karlovarském kraji jsme uložili pravomocně pokutu ve výši osmdesáti tisíc korun,“ objasnil mluvčí kontrolního úřadu Švanda. 

V Praze je objektů připojených na pult ochrany nejvíce, a proto byla nejvyšší i hodnota smlouvy, kterou hasiči se společností Patrol Group podepsali. Firmě zajišťovala příjmy přes 140 milionů korun. Protože pražští hasiči smlouvu bez tendru prosazovali opakovaně, antimonopolní úřad jim vyměřil hned dvě pokuty, a to v celkové výši 285 tisíc korun. Smlouvu navíc označil za zcela neplatnou.

Trestní oznámení

Společnost Kverulant.org podala kvůli údajnému porušení zákona trestní oznámení. „To, že se antimonopolní úřad postavil najisto, že smlouva nebyla v souladu se zákonem, a zakázal její plnění, neznamená, že si někdo něco trochu spletl. Je to výrazně kriminální čin,“ myslí si předseda spolku Vojtěch Razima.

Vyšetřování okolností ohledně uzavírání smluv v souvislosti s napojením budov na pulty centralizované ochrany později potvrdil mluvčí krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Pavel Šváb. 

Nezákonný postup hasičů umožnil společnosti Patrol Group postupně získat dominanci na českém trhu. Kromě Pardubicka, Karlovarska a Prahy má firma obdobné exkluzivní smlouvy i na Vysočině a ve Středočeském a Jihomoravském kraji. S hasiči je uzavřela ve všech případech bez veřejné soutěže.

Podle právníka Zahnáše by mělo zasáhnout ministerstvo vnitra. Reagoval rovněž současný šéf resortu Rakušan, podle kterého „je vždy na místě vyvodit zodpovědnost“ v momentě, kdy se okolnosti kauzy prokážou. 

Ryba: Zodpovědnost za pochybení nevnímám

Náměstek generálního ředitele pražských hasičů Petr Ošlejšek si ale myslí, že v současnosti je třeba nejdřív analyzovat, kde přesně nastala během zadávání zakázek chyba. „Smlouvy někdo podepsal, ale jejich podpis je určitě stvrzení vůle. Samozřejmě ale k tomu podpisu smlouvy docházíme nějakým procesem,“ dodal. 

Všechny nezákonně podepsané smlouvy s Patrol Group hasiči uzavřeli v době, kdy jim v pozici generálního ředitele velel Drahoslav Ryba. Minulý rok v červenci z funkce odešel a v říjnu se pak stal poslancem za hnutí ANO. „Kdybych měl mít osobní odpovědnost za všechno, co kdo dělá na krajích… To prostě není možné,“ odmítl na dotaz ČT případnou zodpovědnost za pochybení. 

Ryba pochází z Vysočiny, kde v minulosti pracoval deset let jako krajský ředitel hasičů. Působil tak dlouhé roky ve stejném regionu, odkud Patrol Group svůj úspěšný byznys s hasiči řídí. A s majitelem firmy Jiřím Pospíšilem se osobně zná. Skutečnost, že se podle svých slov pravidelně scházejí a tykají si, podle obou ale v kauze nehraje roli. 

Po odchodu Drahoslava Ryby se nové vedení hasičského sboru rozhodlo do všech čtrnácti krajů nakoupit vlastní pulty ochrany. Zároveň oproti nedávné minulosti umožní přenos signálu z chráněných budov na tyto pulty i jiným firmám než jen Patrol Group.