Reportéři ČT: Hasiči podepsali smlouvy bez tendrů za desítky milionů korun. Případem se zabývá antimonopolní úřad

Reportéři ČT: Zde hlaste požár (zdroj: ČT1)

Aby mohli hasiči při požárech zasahovat co nejrychleji, využívají pulty centralizované ochrany, na které jsou napojeny střežené objekty. Na rozdíl od policie však tyto pulty nevlastní. Služby pro ně provozují soukromé firmy a hasiči na ně nevyhlašují veřejná zadávací řízení. V poslední době tak podepsali smlouvy bez tendrů za desítky milionů korun s firmou Patrol Group z Jihlavy – právě tam ale v minulosti působil současný generální ředitel hasičského sboru. Případem se už zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Tématu se v pořadu Reportéři ČT věnoval Dalibor Bártek.

Majitel Patrol Group Jiří Pospíšil je dlouholetým obchodním partnerem státu. Jeho firma zajišťuje nebo již brzy bude zajišťovat provoz pultů centralizované ochrany pro téměř polovinu hasičských sborů v republice. Na ty je připojeno přes dva tisíce budov, které hasiči chrání před požárem. Spolupráce se sborem zajišťuje společnosti Patrol Group roční příjmy v desítkách milionů korun.

„Co se týče problematiky, jsme dominantnější než ostatní firmy. Kdybychom neměli tu nejlepší technologii, kdyby za námi nebyla pětadvacetiletá historie, tak asi samozřejmě těžko se jihlavská firma může dostat do Prahy, nebo se může dostat do dalších krajů,“ obhajuje důvody spolupráce Pospíšil.

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) potvrdil, že jméno zná, protože jde o firmu, která se v oblasti pohybuje. Vyloučil ale zároveň, že by současné vedení Hasičského záchranného sboru dělalo něco, co je protizákonné nebo nekalé.

Patrol Group je výhradním dodavatelem služeb pro hasiče ze Středočeského kraje, jižní Moravy a Vysočiny už déle než patnáct let. V Jihlavě má firma základnu, z níž své podnikání řídí. V minulosti zde ale v pozici krajského šéfa hasičů působil několik let současný generální ředitel sboru Drahoslav Ryba.

„Velmi si ho vážím a známe se určitě dvacet let,“ doplnil Pospíšil. Rybu zná i vicepremiér. „Je to špičkový profesionál a nevěřím tomu, že by on nebo lidé pod jeho vedením dělali něco špatně,“ zopakoval Hamáček.

Smlouvy zajišťují Patrolu během pěti let příjmy nad sto milionů korun

Právě za Rybova vedení se společnosti Patrol Group u hasičů nebývale dařilo. Hned ve třech krajích, a to na Karlovarsku, Pardubicku a v Praze, firma podepsala výnosné smlouvy o spolupráci při provozování pultů ochrany. Vždy přitom nahradila původní dlouhodobé dodavatele a vždy se tak stalo bez veřejného výběrového řízení. Právík Michal Zahnáš je ale přesvědčen o tom, že tuto povinnost Hasičský záchranný sbor měl.

Vedoucí pracoviště komunikace na generálním ředitelství hasičů Rudolf Krčmář potvrdil, že ředitelství sboru smlouvy neuzavíralo ani nesoutěžilo. „Uzavírání těchto smluv je plně v kompetenci jednotlivých hasičských záchranných sborů krajů,“ uvedl ve svém vyjádření.

Smlouvy tak zajišťují Patrolu během následujících pěti let příjmy vysoko nad sto milionů korun. Úřadům, školám, nemocnicím, firmám i soukromým majitelům budov, kteří ze zákona musí mít nemovitosti připojeny na hasičské pulty, totiž nezbývá než podepsat smlouvu právě s Patrolem a za službu pak firmě platit každý měsíc tisíce korun.

„Ta smlouva je trojstranná a já vyměnit společnost Patrol Group nemohu,“ potvrdil ředitel firmy umdasch Story Design Jakub Brýdl. Podobně se vyjádřil také správce nemovitosti v Praze, jednatel společnosti Yvex Tomáš Mach. „Existuje jediná firma, která byla vybrána, a to je Patrol Group,“ potvrdil.

„Bohužel to působí dojmem, že se tady primárně vytvořil jaksi penězovod pro soukromou firmu z prostředků, byť soukromých, ale jaksi vyplácených na základě zákonné povinnosti,“ hodnotí situaci už zmiňovaný právník Zahnáš.

Zákon ukládá majitelům a uživatelům nemovitostí za povinnost, aby objekty vybavili elektrickou protipožární signalizací, tedy zabezpečením, které je automaticky upozorní na vznik požáru. Takové řešení chrání nejen majetek, ale i život a zdraví lidí.

Signál o požáru však k hasičům neputuje po jejich vlastní síti, protože na rozdíl od policie žádnou přenosovou síť nevlastní, musí se proto spoléhat na služby soukromých firem, jako je Patrol Group. Pokud by vlastníci budov nechtěli těmto firmám dál připojení k hasičům platit, nezbývá jim než nechat objekt hlídat fyzickou ostrahou zaměstnanců. Taková varianta je však mnohonásobně dražší.

„Osm lidí to vychází při hrubém výpočtu, protože norma hovoří o dvou lidech jako trvalé obsluze, když budu brát, že chci zajistit dvanáctihodinovou obsluhu,“ přibližuje, co by to v praxi znamenalo, ředitel Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Aleš Černohorský. „V podstatě na výběr nemáte, praktičnost a finanční náklady tohoto řešení jsou nesmyslné,“ říká k tomu Brýdl.

Situace tak nahrává firmám, které s hasiči na provozu pultů ochrany spolupracují, protože jim automaticky zajišťuje zákazníky. Když však neproběhne soutěž mezi dodavateli, může si společnost sama určovat podmínky i ceny za své služby. A Patrol Group má smlouvy v šesti krajích, zatímco o zbývajících osm regionů se dělí patnáct konkurenčních firem.

Konkrétně v Pardubickém kraji poskytovala připojení na hasičský pult ochrany zhruba dvacet let společnost OM-Komplex. I ona své výsadní postavení získala bez veřejného zadávacího řízení. Zákon to však až do roku 2016 nevyžadoval. Každopádně na konci května její spolupráce s hasiči končí. „Po dohodě, naprosto v klidných jednáních jsme ukončili smluvní vztah,“ uvedl Černohorský.

„Samozřejmě se mi to nelíbí, ale holt s tím nic neudělám. Když se hasiči rozhodli ukončit smlouvu, tak ji ukončili,“ uvedl majitel OM-Komplexu Stanistlav Navrátil.

„My jsme nechtěli OM-Komplex žádným způsobem vyštípat. To, že se to stalo a stalo se to v podstatě začátkem letošního roku, znamená striktně vzato, že teď je tady jeden dodavatel,“ dodal Černohorský.

Dodavatelem se tak stala právě firma Patrol Group. Na přelomu roku hasiči zákazníkům rozeslali trojstrannou smlouvu a v přiloženém dopise sdělili, že ji musí beze změny podepsat. „Zaslaný návrh smlouvy berte jako závazné podmínky, které je třeba z důvodu sjednocení podmínek pro všechny subjekty bez výjimek dodržet,“ zněl pokyn krajského ředitele Černohorského.

Podle právníka Zahnáše to jinak řečeno znamená, že je dána povinnost uzavřít novou předloženou smlouvu, aniž by do ní šlo jakkoliv zasáhnout a bez možnosti si vybrat jiného poskytovatele. „Nám žádnou manévrovací šanci nedává. Naopak ještě v tom průvodním dopise je jednoznačná výzva, ať to podepíšeme co nejdříve,“ doplnil Brýdl. A že to určitá forma nátlaku skutečně byla, potvdil i sám Černohorský. „Takový důrazný apel, když to neuděláte, nebudeme vás moci hlídat,“ sdělil.

Patrol tak od června zaujme pozici jediného poskytovatele služeb spojených s připojením objektů na pult centralizované ochrany pro celé Pardubicko. Krajský ředitel tamního hasičského sboru s firmou uzavřel smlouvu o spolupráci rovnou na pět let dopředu. Což následně Černohorský potvdil. „Na základě koncesního řízení,“ uvedl.

Ale jak připomněl redaktor Reportérů ČT, koncesní řízení, o němž ředitel hasičů hovoří, je forma výběrového řízení. U smluv s plněním do dvaceti milionů korun stačí, aby zadavatel oslovil několik firem, které si sám určí, a mezi nimi si vybral. Pokud ale ze smlouvy plyne příjem vyšší než tato částka, pak už podle zákona musí zadavatel vyhlásit veřejné zadávací řízení, do něhož se může přihlásit libovolný počet uchazečů.

„Pokud příjem přesáhne těch dvacet milionů korun, pak je to nadlimitní koncese a ano, měla být zadána v zadávacím řízení,“ potvdil také mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda.

Legislativa výběrové řízení nepožadovala, hájí postup Černohorský

Na Pardubicku je na pult ochrany připojeno přibližně dvě stě objektů, za které budou majitelé platit Patrol Groupu zhruba čtyři tisíce korun měsíčně. Pětiletá smlouva tak soukromé firmě zabezpečuje jen v tomto kraji příjem okolo padesáti milionů korun. Přesto hasiči veřejné výběrové řízení nevyhlásili a smlouvu s Patrolem uzavřeli napřímo.

Černohorský to zdůvodňuje tím, že to po nich nechtěla ani legislativa. Podle něho šlo o malé koncesní řízení. Jenže to je právě limitováno zmíněnými dvaceti miliony korun, a pětiletá smlouva firmě zabezpečuje jen v Pardubickém kraji příjem okolo padesáti milionů. Proč nevyhlásili tak velké výběrové řízení, kde by se přihlásili i zájemci z dalších krajů, vysvětluje ředitel tím, že v době, kdy dělali malé koncesní řízení, nebyl cíl mít jen jednoho. „My máme cíl víc subjektů tak, aby si náš zákazník mohl nějakým způsobem vybrat,“ uvedl.

Jenže nic z toho se nestalo. Teď je pouze Patrol. „My jsme dávali nabídku jejich soutěže. Já nevím, jestli byla veřejná, nebo ne,“ uvedl k tomu majitel Patrolu Pospíšil. „Nevím, za co můžu bojovat, můžu se jít soudit, nebo… Investovali jsme do toho velké peníze a holt to takhle je. Já jsem regionální firma, takže těžko se prosadím nějakým způsobem, nemám konexe nikde, abych prosadil nějaké řešení,“ dodává k tomu původní operátor.

„Jestliže Hasičský záchranný sbor z toho, k čemu firmu Patrol Group zavazuje v této smlouvě, dělá jakousi veřejnou službu, nepochybně bude jeho povinností nechat si soutěžit podle zákona o zadávání veřejných zakázek,“ zdůraznil právník Zahnáš.

Ředitel firmy umdasch Story Design navíc upozornil, že firmě Patrol bude muset platit o třicet procent více, než platil doposud. „A zároveň musíme vybudovat a zainvestovat nový systém přenosu signálu EPS, do čehož budeme investovat zřejmě více než sto tisíc,“ dodal.

Stejně to proběhlo i v Praze. Ovšem s trhem a tedy i profitem třikrát větším než na Pardubicku. I tady hasiči nejprve vypověděli firmu, s níž na provozu pultů šestnáct let spolupracovali, a na její místo dosadili bez tendru vybranou Patrol Group. Od listopadu by měla převzít všechny zákazníky.

„Naši klienti by nejraději zůstali tam, kde jsou. Protože všechno už je vyzkoušené, všechno je zaplacené, každý rok se ví, s jakými náklady se má počítat. A v tuto chvíli budoucnost pro klienty je nejasná,“ uvedl za správce nemovitosti v Praze jednatel firmy Yvex Mach. „Výpověď jako taková z právního hlediska byla bez udání důvodu, ani žádný důvod nebyl,“ doplnil k ukončení spolupráce původní pražský operátor, majitel firmy M connections Mikuláš Melena.

Úřad uložil hasičům nepravomocně pokutu

V písemném vyjádření mluvčí pražských hasičů uvedl, že jim spolupráce s původním partnerem přestala vyhovovat z technického i právního hlediska. Provedli proto průzkum trhu a dohodli se s Patrolem, zdůvodnil. Původní poskytovatel připojení však na postup pražských hasičů podal stížnost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

„My jsme namítali a namítáme jedinou věc, a to, že firma Patrol nebyla vybrána na základě výběrového řízení. Náš právník dohledal, že pro tento obor činnosti je nezbytné vyhlásit velké výběrové koncesní řízení, to v žádném případě nebylo vyhlášeno,“ zdůraznil Melena.

„Celá problematika souvisí s tím, zda v daném případě nešlo o koncesi, která by přesahovala částku dvaceti milionů korun. A v okamžiku, kdy by to tu částku přesahovalo, tak už zadavatel musel tuto koncesi soutěžit podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Což se nestalo,“ uvedl mluvčí ÚOHS Švanda.

V Praze je k hasičům připojených zhruba 650 objektů. Při obvyklé ceně za služby související s napojením ve výši tři tisíce korun měsíčně má osmiletá smlouva s možností prodloužení o další dva roky hodnotu přes 230 milionů korun. Úřad proto uložil hasičům dosud nepravomocně pokutu 180 tisíc. „Za přestupek, který právě měl spočívat v tom, že byla přesažena ta hranice dvacet milionů korun a že nebyla tedy ta koncese zadána podle zákona,“ doplnil Švanda. Tedy bez tendru, přestože se jedná o nadlimitní koncesi.

Proti rozhodnutí se pražský hasičský sbor odvolal. S Patrolem mezitím uzavřel smlouvu novou. I tu ale nyní antimonopolní úřad prověřuje.

Generální ředitel hasičů se podle Rudolfa Krčmáře k záležitosti vyjadřovat nechtěl. „Nezlobte se, ale je to na podobné úrovni jako revize hasicích přístrojů v jednotlivých budovách. Takže pochopte, prosím, že pracovní program pana generálního ředitele je značně nabitý a přece chtít po něm, aby se vyjadřoval s prominutím ke každé věci, není možné,“ uvedl.