Turistů bylo víc, ale pořád ne dost. Podnikatelům chybějí hlavně zahraniční návštěvníci

Události ČT: Sezona v Česku se vydařila, chybí ale zahraniční turisté (zdroj: ČT24)

Skončila letní turistická sezona, Češi během ní utráceli hlavně za zahraniční pobyty, ale ve velké míře také za rekreace v tuzemsku. Potvrzuje to spokojenost prodejců zahraničních zájezdů i většiny místních podnikatelů. Mezi nejvyhledávanější turistické cíle v Česku patří v létě hrady a zámky. Těm se sice návštěvnost oproti minulému roku zvýšila, chybějí jim ale zahraniční turisté. Ekonomové ale nyní upozorňují na to, že i českých návštěvníků by mohlo ubývat, lidé totiž začínají šetřit.

Sezona byla dobrá například podle kastelána hradu Karlštejn Lukáše Kunsta. Potvrzuje však, že v poslední době stále více turistů přemýšlí na tím, jak na prohlídce co nejvíce ušetřit. „Neberou si dva okruhy najednou, ale vezmou si jeden. Změnilo se také třeba to, že základní prohlídkovou trasu nahrazují tou doplňkovou,“ popsal současnou situaci.  

Od začátku letošního roku dorazilo na Karlštejn zhruba 120 tisíc lidí, což je více než loni. Počet návštěvníků je však stále oproti roku 2019 zhruba poloviční.  

Předcovidová čísla návštěvnosti zatím nemá ani Český Krumlov. Jednotlivci do hlavního turistického lákadla jižních Čech sice jezdí, stále však chybí velké zájezdy. Na parkovišti pro zájezdové autobusy tak letos místo plánovaných 27 milionů korun vyberou jenom desetinu.  „Návštěvnost se opět vrátila zhruba do výše šedesáti procent toho, na co jsme byli (dříve) zvyklí,“ uvedl kastelán zámku Český Krumlov Pavel Slavko. 

Hoteliéři nadále vyhlížejí cizince

Uličky města byly dříve plné lidí, zejména pak turistů z Asie. Návštěvníkům města to však vyhovuje. „Je to znát pochopitelně. Jsme spokojeni, že to není takové davové,“ uvedl turista z Prahy Josef Tinka. 

Také do Karlových Varů se už turisté vrátili, změnila se však jejich skladba. Dříve do města jezdili hlavně cizinci, dnes jsou to spíš Češi. Ti ale na rozdíl od zahraničních turistů dávají přednost jiným aktivitám, než je návštěva lázeňských domů, například raftům či koloběžkám. 

Právě kvůli nedostatku zahraničních turistů na tom nejsou nejlépe ani hoteliéři. Češi o dlouhodobé pobyty nemají příliš velký zájem. „Očekávání v lednu bylo veliké. Pak přišel únor a všechno nám to zhatil. Do toho přišly ceny energií, které s tím samozřejmě souvisí,“ popsal ředitel hotelu Květoslav Navrátil. 

Návštěva jeskyní? Stačí jedna

A vysokých cen energií se obávají i v Moravském krasu. Končí jim totiž fixace, a cena za nasvícení jeskyní se výrazně zvýší. I tam si ale všimli toho, že turisté z tuzemska utrácejí mnohem méně peněz. „Často navštívili více jeskyní z těch pěti, které v Moravském krasu máme. Teď se často stává, že navštíví třeba jenom jednu,“ řekl vedoucí správy jeskyní Moravského krasu Jakub Gabriš. 

Velký zájem byl v letních měsících o zoologické zahrady, a to napříč celou republikou. „V tuto chvíli je návštěvnost plzeňské zoo u hranice 400 tisíc návštěvníků,“ prozradil mluvčí zoo Martin Vobruba. Vedení zoo v Plzni také doufá, že další návštěvníky přiláká i zrekonstruovaný lví výběh.  

Praha je na 70 procentech návštěvnosti před covidem

Hotely a penziony v Česku byly během léta podle prvních odhadů obsazené zhruba ze 75 procent. Největší zájem byl o ubytování v lázních, na jižní Moravě, v Krkonoších a na Šumavě, kde v některých termínech dokonce nebyl žádný volný pokoj.

Víc hostů přivítala i Praha. Podle prvních odhadů přijelo do české metropole asi sedmdesát procent toho, co bylo běžné v sezonách před pandemií koronaviru. Počet domácích hostů se ale zvýšil, a to více než o třetinu. Hoteliéři ale zatím nejsou příliš optimističtí. Důvodem jsou vysoké ceny energií, kvůli kterým se nevyhnou zdražování. 

I přesto, že zahraničních turistů jezdí do Česka pořád málo, postupně se vracejí, a to i ti mimoevropští - například ze Spojených států amerických. Je to i díky zprovoznění přímé linky mezi Prahou a New Yorkem, která je prakticky vyprodaná na několik měsíců dopředu.

Víc cestujících na letištích

Víc zakazníků než v uplynulých dvou letech nyní hlásí i všechna tuzemská letiště. Na dovolenou letadlem se v letošní sezoně vydaly asi tři miliony Čechů. Zájem o lety do zahraničí byl enormní a počet odbavených cestujících bude vyšší, než se ještě na jaře čekalo. Ve srovnání s rokem 2019 je však cestujících stále o čtvrtinu méně.

„Letadla byla plně obsazená. To nadšení cestujících bylo úplně stejné jako u palubního personálu. Bylo vidět, že jsme se na to cestování těšili všichni stejně,“ popsala svou zkušenost letuška Klára Ecková. Letošní odhady Letiště Praha (za celý rok) byly dříve asi osm a půl milionu cestujících. „Současné odhady hovoří o tom, že bychom měli překonat hranici deset a půl milionu (cestujících),“ uvedl obchodní ředitel letiště Jiří Vyskoč. 

Vyšší počet cestujících se ale netýká jenom Prahy. Víc jich zaznamenala také letiště v Pardubicích, Ostravě, Brně i Karlových Varech. Například z ostravského letiště v Mošnově odletělo od května do srpna celkem 187 tisíc cestujících, převážně Čechů. Zahraniční pasažéři asi z pětadvaceti procent obsadili zejména linky do Londýna a Varšavy.  

„Jsme zhruba na patnácti procentech ve srovnání s dobou předcovidovou, ale ta sezona je nad očekávání výborná. Všechny destinace byly letos úplně plné,“ konstatoval ředitel Letiště Leoše Janáčka Ostrava Jaromír Radkovský. 

Letiště měla v letošním roce problém s personálem. Řada aerolinek po světě kvůli nedostatku pracovní síly musela rušit lety a potýkala se i s mnohahodinovým zpožděním. Největší tuzemské aerolinie ale problémy s personálem v létě neměly.