Policie stíhá odpadovou firmu za krácení daní se škodou 3,76 miliardy korun

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) začala stíhat firmu z krácení daní kvůli nakládání s odpady. Server Lidovky.cz napsal, že stíhání čelí firma AVE CZ odpadové hospodářství a kriminalisté vyčíslili škodu na 3,76 miliardy korun. AVE CZ potvrdila, že čelí stíhání. Podle firmy je nepodložené a postavené na chybných závěrech, miliardovou škodu označila za virtuální.

Detektivové jsou přesvědčeni, že společnost porušila zákon o odpadech na skládkách v Benátkách nad Jizerou, Čáslavi, Hořovicích a Mšenu, píšoi Lidovky.cz.

„Jednu právnickou osobu Národní centrála proti organizovanému zločinu stíhá pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, a to v souvislosti s nakládáním s odpady,“ uvedl na policejním webu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Dodal, že věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Škoda měla vzniknout státu i obcím

Podle vyšetřovatelů vznikla státu škoda 2,3 miliardy korun. Další stovky milionů firma údajně neodvedla dotčeným obcím. V případě Čáslavi má jít téměř o miliardu korun, škoda 437 milionů prý vznikla Benátkám nad Jizerou, Hořovice údajně přišly o 33 milionů a Mšeno o 16 milionů.

AVE CZ podle policie obcházela daňovou povinnost minimálně v letech 2016 až 2020. „Jako provozovatel skládek měla podle zákona o odpadech povinnost vybírat poplatky za uložení odpadů na skládku a odvádět je příjemci poplatku, přičemž AVE tuto povinnost úmyslně neplnila,“ cituje server z textu obvinění. Proti nedostatečným platbám za ukládání odpadu opakovaně vystupovali starostové dotčených obcí.

Detektivové NCOZ loni v březnu zasahovali ve firmě AVE a snažili se zajistit dokumenty spojené se skládkováním. V případě pravomocného rozsudku společnosti hrozí až zákaz činnosti.