Státní zástupce zrušil stíhání komunistického exministra Kincla kvůli střelbě pohraničníků

Státní zástupce zrušil trestní stíhání bývalého komunistického ministra vnitra Františka Kincla v souvislosti se střelbou pohraničníků na československých hranicích. Případ vrátil policii s tím, že jej musí znovu prověřit. Pro ČT to uvedla Jiřina Fronková z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 7. Kincla začali v květnu stíhat policisté z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV).

„Dozorový státní zástupce shora citované usnesení (o zahájení trestního stíhání, pozn. red.) zrušil a policejnímu orgánu uložil, aby o věci znovu jednal a rozhodl,“ odepsala na žádost České televize podle informačního zákona obvodní státní zástupkyně Fronková.

Policisté tak musí případ komunistického ministra vnitra z let 1988 a 1989 znovu prověřit. Stíhat ho začali letos v květnu, a to kvůli zvlášť závažnému zločinu zneužití pravomoci úřední osoby. Kincl podle ÚDV nepřijal žádné konkrétní opatření k tomu, aby zabránil příslušníkům Pohraniční stráže použít střelnou zbraň proti lidem, kteří se pokoušeli překročit hranice a zároveň pohraničníky nijak neohrožovali.

Soud potrestal Kincla už po revoluci

V usnesení o zahájení trestního stíhání, které citovaly Ekonomický deník a server Seznam Zprávy, policie zmínila konkrétní případy lidí, kteří byli postřeleni při pokusu překročit hranice.

Mimo jiné jde o případ dvou občanů NDR Kerstin Traurweinové a Ullricha Traurweina, které pohraničníci v roce 1988 zranili a na které vypálili nejméně 221 střel. Postřeleni byli i tři východní Němci, kteří se v září 1989 pokusili dostat přes Československo do západního Německa.

Kincl, který podle Seznam Zpráv odmítl na policii vypovídat, byl vyšetřován už po sametové revoluci. V roce 1992 mu soud uložil tříleté vězení za nezákonné zadržování občanů před listopadem 1989.

Znalci zkoumali duševní stav Štrougala i Vajnara

Trestní oznámení kvůli úmrtím na hranicích podala Platforma evropské paměti a svědomí, která se zabývá objasňováním zločinů totalitních režimů. Policie pak obvinila některé bývalé představitele režimu – konkrétně bývalého předsedu vlády Lubomíra Štrougala, dalšího někdejšího ministra vnitra Vratislava Vajnara a bývalého tajemníka ústředního výboru KSČ Jana Fojtíka.

Úřad stíhal také někdejšího generálního tajemníka KSČ Milouše Jakeše, který ale následně zemřel.

Pražské městské státní zastupitelství stíhání sedmadevadesátiletého Štrougala a o šest let mladšího Vajnara původně zastavilo s ohledem na jejich duševní stav. Po zásahu Ústavního soudu si ale nechalo zpracovat nové znalecké posudky. Ty ukázaly, že zatímco Štrougal a Fojtík nejsou schopni chápat své trestní řízení, Vajnar ano. Státní zastupitelství nyní rozhoduje, zda bude v řízeních pokračovat.