S požárem v Českém Švýcarsku pomáhají i výkonná čerpadla. Hasiči tahají vodu šest kilometrů

Události: Těžké podmínky hasičů (zdroj: ČT24)

Hasičům během požáru v národním parku České Švýcarsko zásadně pomáhá jejich vlastní moderní technika. Nově využívají například výkonná čerpadla určená pro dálkovou přepravu vody. Díky nim poprvé v historii tahají vodu z Labe na vzdálenost téměř šest kilometrů.

Na místech, kde letadla a vrtulníky shazují vodu, zasahují desítky hasičů. Například na kopec levého břehu řeky Kamenice u Janova se přímo nedostane cisterna s vodou. Hasiči proto museli poslední dva kilometry nosit hadice v rukou. 

Dohořívající prostor musejí hasiči důkladně prolévat proudem vody. „Je důležité, aby tu bylo bláto a aby oheň, který se sem vysápal, už neměl šanci vylézt a nemohl pokračovat dál,“ přibližuje velitel hřenských dobrovolných hasičů Jan Košík. V jeho okolí je stále všude kolem štiplavý kouř. Lepkavé bláto z popela mají po celém těle.

Zásadní pro hašení je dostat vodu do špatně přístupných terénů. Právě proto tady hasiči postavili z hadic šest kilometrů dlouhý vodovod. „Museli jsme sestavit takzvanou kaskádu čerpadel, která jsou schopná nám v co nejkratší době dostat větší množství vody až nahoru,“ vysvětluje provizorní řešení Luboš Čechura z Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje, jehož jednotky na místě rovněž zasahují. 

První z šesti čerpadel mají hasiči v Hřensku a vodu berou z řeky Kamenice. Červená hadice pak lemuje šestikilometrový úsek silnice národním parkem až na Mezní Louku. Připojit se na tento rozdělovač může až pět cisteren. Podle Čechury se díky tomu v řádu několika minut dostanou na neprostupná místa až čtyři tisíce litrů vody.