Zemřela poslední příslušnice československé jednotky bojující na Dukle

Zemřela Marie Michajlovičová, oznámila Československá obec legionářská. Veteránce druhé světové války, která se jako spojařka československé tankové brigády zúčastnila bojů na východní frontě, bylo 100 let. Podle historiků byla posledním žijícím příslušníkem této brigády.

Podle historika Jiřího Klůce zesnula Marie Michajlovičová 14. července. Narodila se v roce 1921 v Praze. Jako malá osiřela. Adoptivní rodiče ji vzali na Volyň, kde se usadili ve vesnici Kupičovo. V březnu 1944 vstoupila v Sovětském svazu do 1. československého armádního sboru v SSSR a po výcviku byla zařazena k 1. československé samostatné tankové brigádě.

Coby spojařka se zúčastnila karpatsko-dukelské operace a následujících bojů při osvobozování Československa. V březnu a dubnu 1945 se s 2. tankovou rotou zúčastnila osvobození Ostravy. Za svoji činnost byla vyznamenána československou medailí Za chrabrost a dalšími oceněními.

Po válce žila v Kadani. „V Marii Michajlovičové odešel skromný a pracovitý člověk. Její optimismus a životní elán zůstanou navždy v našich vzpomínkách,“ uvedla Československá obec legionářská.

Klůc upozornil, že byla posledním žijícím příslušníkem 1. československé samostatné tankové brigády. „Definitivně se tím uzavřela další z kapitol moderních českých dějin,“ poznamenal.