Evropská komise přijala závazky firem T-Mobile, O2 a CETIN v kauze kolem sdílení sítí

Události: Evropská komise přestala vyšetřovat české operátory (zdroj: ČT24)

Evropská komise přijala závazky, které čeští mobilní operátoři T-Mobile a O2 a provozovatel telekomunikační infrastruktury CETIN nabídli s cílem urovnat obvinění z omezování hospodářské soutěže, jež souvisí s jejich dohodou o sdílení sítí. Komise o tom informovala v pondělí. Podle agentury Reuters tak ukončila vyšetřování těchto podniků. Podle Vodafonu, který si na operátory stěžoval, Komise opět potvrdila, že sdílení bylo protisoutěžní.

Místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž, uvedla, že slíbená opatření budou přínosem pro české uživatele. Opatření zahrnují mimo jiné modernizaci mobilních sítí.

Evropská komise začala v roce 2016 vyšetřovat dohodu firem T-Mobile, O2 a CETIN o sdílení sítí. V roce 2019 pak uvedla, že tato dohoda podle jejích předběžných závěrů omezuje konkurenci. Loni firmy nabídly opatření k urovnání obvinění z omezování hospodářské soutěže.

Zavázaly se například modernizovat zařízení pro mobilní sítě, odstranit finanční překážky pro jednostranné zavádění sítí či omezit vzájemnou výměnu informací na minimum nezbytné pro provoz sdílené sítě. Příštích sedm až deset let by firmy také neměly zahrnovat do současného sdílení sítí Prahu a Brno a každá z nich má zavádět 2G, 3G i 4G sítě v těchto městech samostatně v zájmu spotřebitelů. Společnost CETIN má zabránit přelévání informací mezi oběma operátory.

„EK opět potvrdila, že sdílení sítí mezi T-Mobilem a PPF (O2 a CETIN) bylo protisoutěžní, poškodilo maloobchodní a velkoobchodní trh, tedy české spotřebitele i virtuální operátory, a zpomalilo rozvoj digitálních inovací v Česku. Proto Komise rozhodla, že závazky narovnávající hospodářskou soutěž budou pro všechny sdílející strany právně závazné,“ uvedla Charlota Dědková z tiskového oddělení Vodafonu.

Podle Kláry Zavadilové z PPF Telecom Group, která zahrnuje O2 a CETIN, je sdílení infrastruktury mezi operátory obvyklou praxí rozšířenou v mnoha zemích. „Operátorům umožňuje zajistit udržitelnost rozvoje kvalitních telekomunikačních služeb, a to zejména v době rostoucích uživatelských nároků v segmentu mobilních dat,“ řekla.

Rozhodnutí může mít podle T-Mobilu zásadní vliv na způsob výstavby mobilních sítí v Evropě. „Konečně se můžeme plně soustředit na další rozvoj 5G sítí a dál pracovat na budování tak potřebné digitální infrastruktury v Česku,“ dodal generální ředitel T-Mobile Czech Republic Jose Perdomo Lorenzo.

Dohoda o sdílení sítí společností CETIN a T-Mobile zahrnuje spolupráci a společnou výstavbu pasivní a aktivní infrastruktury mobilních sítí. Rozhodnutí Komise má podle firem pozitivní vliv na celkovou efektivitu investic do sektoru telekomunikací v Česku a závazky přijaté v rámci řízení umožní rychlejší rozvoj infrastruktury. Nejpozději do 3,5 roku tak dojde k modernizaci veškerých kapacitních vrstev mobilních sítí.

Společnosti T-Mobile, O2 a CETIN zahájily spolupráci v roce 2011. Dohoda o sdílení sítí je běžnou praxí, která umožňuje operátorům snížit náklady a usnadnit rozvoj sítí. Většinou je prospěšná pro spotřebitele, protože přináší rychlejší rozvoj, úspory nákladů a pokrytí venkovských oblastí. Může mít ale i negativní dopad na hospodářskou soutěž.

Pokud Evropská komise odhalí porušování antimonopolních pravidel, může vyměřit pokutu až do deseti procent ročních tržeb firmy a nařídit úpravu jejích obchodních praktik.