Předseda Hnutí pro život měl během mše napadnout novináře

Předseda spolku Hnutí Pro život ČR Radim Ucháč prý při bohoslužbě v pražské katedrále svatého Víta napadl fotografa internetového Deníku Alarm Petra Vrabce. Měl se mu tak snažit zabránit fotit protest několika aktivistek, které reagovaly na projev tiskové mluvčí spolku Zdeňky Rybové. O incidentu informoval sám fotograf, České televizi vyšetřování události potvrdil mluvčí pražské policie. Ucháč vyjádření pro ČT odmítl.

„Pravá křesťanská láska v podání předsedy spolku Hnutí pro život Radima Ucháče. Napadl mě v chrámu sv. Víta a zničil mi objektiv. Moje 24-70 přestala ostřit. Shodil mě do lavice a zaklekl,“ napsal na svůj facebookový profil 30. dubna letošního roku fotograf internetového Deníku Alarm Petr Vrabec. Své napadení i způsobenou škodu na dotaz ČT novinář potvrdil s tím, že věc je v současné době v šetření policie.

K události mělo dojít v rámci bohoslužby sloužené tehdejším pražským arcibiskupem Dominikem Dukou v pražské katedrále na konci dubna 2022 při takzvaném Národním pochodu pro život. Ten je nejmasovější protestní akcí českého protipotratového hnutí.

Podle výpovědi, kterou má ČT k dispozici, chtěl novinář začít fotografovat protest aktivistek s bannerem, který v chrámu rozbalily při projevu tiskové mluvčí spolku Hnutí pro život Zdeňky Rybové. V tu chvíli si ho ale měl všimnout předseda spolku Radim Ucháč a snažit se Vrabcovi jeho fotoaparát sebrat. 

Poté, co se mu nepodařilo přístroj vytrhnout, měl fotografa stáhnout na zem, zakleknout jej a volat „Nefoť to!“ Podle Vrabce mělo při zápasu o fotoaparát dojít k poškození jeho objektivu v hodnotě 56 tisíc korun. Incident ukončila až ochranka katedrály, která oba muže doprovodila ven. Tam se podle Vrabce představil dotyčný muž jako Radim Ucháč.

Předseda Hnutí pro život vyjádření odmítl

Generální vikář pražského arcibiskupství a svatovítský farář Jan Balík na otázky ČT, zda správa katedrály incident zaregistrovala, dosud neopověděl. Údajný agresor vyjádření odmítl. „Děkuji za Váš zájem, ale necítím potřebu s Vámi sdílet své pohledy,“ odpověděl Ucháč na dotaz ČT.

Z videozáznamu bohoslužby dostupného na www.katedrala.tv je zřejmé, že v čase, kdy se měl údajný incident odehrát, vzbudilo dění před oltářem katedrály pozornost Dukova sekretáře Vojtěcha Mátla, který šel situaci obhlédnout.

Vyšetřování věci potvrdila pražská policie: „Mohu potvrdit, že danou věc vyšetřujeme pro podezření z poškození cizí věci,“ sdělil na dotaz ČT její mluvčí Richard Hrdina. 

  • Na základě usnesení OSZ pro Prahu 1 ze dne 4. 11. 2022 státní zástupkyně zrušila usnesení PČR, jímž bylo zahájeno trestní stíhání Mgr. Radima Ucháče pro přečin poškození cizí věci a výtržnictví, neboť jej shledala nezákonné.