Hrad by měl mít v rozpočtu o 19 milionů korun víc, schválil sněmovní výbor

Rozpočet Kanceláře prezidenta republiky (KPR) by měl v příštím roce proti letošnímu schválenému rozpočtu vzrůst asi o 19 milionů na 417,7 milionu korun. Návrh základních ukazatelů rozpočtu Hradu ve středu schválil sněmovní rozpočtový výbor, a ministerstvo financí ho tak zapracuje do celkového návrhu státního rozpočtu. Zákonodárci podobně schválili i rozpočet dolní parlamentní komory, oproti letošku se mírně zvýší.

Původní návrh rozpočtu Hradu počítal s meziročním nárůstem výdajů o 22 milionů korun. Ministerstvo financí však požadovalo úpory ve výdajích asi 4,4 milionu korun. Nyní schválené úspory představují proti původnímu návrhu asi 2,6 milionu. Někteří koaliční politici se netajili záměrem odebrat Hradu peníze. Aktuální návrh výbor podpořil jednomyslně hlasy všech dvaceti přítomných členů.

Rozpočet Kanceláře prezidenta republiky patří mezi několik takzvaných parlamentních kapitol, kterým návrh základních ukazatelů schvaluje sněmovní rozpočtový výbor. Kromě Hradu jde například o sněmovnu, Senát, Nejvyšší kontrolní úřad nebo Ústavní soud.

Návrh rozpočtu přišel poslancům představit zástupce kancléře Petr Mužák. Omluvil nepřítomného kancléře Vratislava Mynáře. Výbor se začal hradním rozpočtem zabývat už v květnu, ale jednání přerušil, aby se prezidentská kancelář mohla domluvit s ministerstvem financí na kompromisním návrhu. Mužák nyní poslancům řekl, že kancelář prezidenta s resortem jednala a nakonec přistoupila na omezení výdajů ve zmíněném rozsahu 2,6 milionu korun.

Loni Hrad překročil rozpočet o 197 milionů korun

Snížení výdajů proti původnímu návrhu se promítne hlavně do úspor v provozních výdajích prezidentské kanceláře. Hradní rozpočet kromě toho ještě zahrnuje Správu Pražského hradu a Lesní správu Lány. Návrh rozpočtu počítá například s celkovou částkou 900 tisíc korun během roku 2023 na rentu pro prezidenta po skončení jeho současného mandátu.

Většinu navýšení představuje korekce částky, o kterou hradní rozpočet přišel při schvalování letošního rozpočtu. O tyto peníze se pak snížily peníze na investice pro Správu Pražského hradu. Pro příští rok se počítá s penězi na investice podle střednědobého výhledu.

Výbor na svém aktuálním zasedání také vyslovil souhlas s loňským hospodařením Hradu. Kancelář prezidenta republiky loni vynaložila ze svého rozpočtu o 197 milionů korun víc, než jí přidělil schválený státní rozpočet. Hrad loni dostal kvůli řešení dopadů pandemie covidu mimořádný příspěvek z vládní rozpočtové rezervy a zapojil navíc ušetřené peníze z minulých let. Celkové výdaje kapitoly loni představovaly 620 milionů korun.

Členové rozpočtového výboru na jednání rovněž schválili návrh základních ukazatelů rozpočtu Poslanecké sněmovny na příští rok, oproti letošku má mít k dispozici o sedm milionů víc. Plánované výdaje dolní komory by se měly zvýšit na 1,47 miliardy korun.

Úspory musela najít i sněmovna

Původní návrh rozpočtu sněmovny počítal s výdaji 1,504 miliardy korun, ministerstvo financí ale i zde požadovalo úspory. Nový návrh je tak výsledkem jednání předsedkyně dolní komory Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), informoval sněmovní kancléř Martin Plíšek.

Sněmovna se s ministerstvem shodla na tom, že se oproti původnímu střednědobému výhledu nebudou zvyšovat platy zaměstnanců a ušetří se na některých provozních výdajích. Také rozloží do dvou let investici do vybavení nově budované knihovny v novém sídle Nejvyššího kontrolního úřadu. Počet zaměstnanců zůstane stejný.