K ukrajinským uprchlíkům míří více než dvě stě tisíc učebnic češtiny. Ministerstvo bude platit další kurzy

Události: Učebnice češtiny pro Ukrajince (zdroj: ČT24)

Dalších sto milionů korun na jazykové kurzy pro ukrajinské děti vyčlenilo ministerstvo školství. Žádosti o dotace začne přijímat od června. Do škol poputuje zdarma i víc než dvě stě tisíc učebnic češtiny, které bude od středy možné objednávat na webovém portálu Učebnice pro Ukrajinu.

Nejdřív musí namnožit materiály pro děti, teprve pak může Olena Tkačenková vyrazit na hodinu. S dětmi se učí třeba o jídle, jaké jsou české názvy potravin a také jak se nakupuje.

Její žáci Alexandr i Anastázie jsou v Česku dva měsíce, mluví už ale obstojně, přestože se učí jen z okopírovaných papírů. Vlastní učebnici v této třídě zatím má jen učitelka, pro děti je chtějí obstarat do 1. září.

I jejich škola bude mít šanci získat je bezplatně, protože 14 titulů hlavně pro základní i střední školy nechala v rámci pomoci Ukrajině vytisknout Nadace PPF. „Jako soukromá společnost nepatříme pod zákon o veřejných zakázkách, nemusíme tendrovat,“ sdělila členka správní rady Nadace PPF Jana Tomas Sedláčková.

Zdarma budou i učebnice pro dospělé

Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) je český vzdělávací systém sice připravený vzdělávat děti s odlišným mateřským jazykem, ale nedokáže v krátkém čase zajistit pro desetitisíce ukrajinských dětí výukové materiály veřejnou zakázkou. Tisk učebnic a jejich administrace je prý něco, co pro ministerstvo běžně zajišťuje soukromý sektor.

Objednat zdarma půjdou i učebnice pro dospělé Čeština expres a Česky krok za krokem, což je tradiční učebnice s dvěma pracovními sešity, určená primárně pro střední nebo vysoké školy nebo pro vážné zájemce o výuku. Součástí je rovněž padesát tisíc česko-ukrajinských ilustrovaných slovníků.

Podle Gazdíka je nyní v Česku zaregistrovaných asi 130 tisíc ukrajinských dětí, které by měly jít do škol od září. Některé z nich se ale už zase mohly vrátit na Ukrajinu a kolik jich zůstalo, se nyní přesně neví. V polovině května chodilo do základních škol podle České školní inspekce přibližně 26 tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny. V mateřinkách jich bylo 3800. Další asi nastoupí do škol a školek od září, zápisy pro ně budou od 1. června do 15. července.