Vyšetřování kauzy úniků z policejních databází je u konce, GIBS stíhá osm lidí i dvě firmy

Události: GIBS stíhá za vynášení informací osm lidí a dvě firmy (zdroj: ČT24)

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) končí vyšetřování velké kauzy úniků z policejních databází. Elitní policisté jsou podezřelí, že za peníze poskytovali informace lobbistovi Tomáši Horáčkovi. V případu jde o úplatky za víc než milion korun.

GIBS stíhá za vynášení citlivých informací, které mohly ohrozit korupční kauzu nemocničních zakázek, osm lidí a dvě firmy. „V současné době jsme v tomto případu zahájili stíhání proti třem policistům, dvěma právnickým osobám a pěti civilním osobám – z toho tři osoby jsou bývalí policisté,“ přiblížila mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

Podle GIBS šlo o propracovaný systém. V jeho centru byla společnost KABR bývalého policisty Radima Stejskala. Této firmě platil lobbista Tomáš Horáček pravidelné poplatky za takzvanou ochranu.

Obvinění jsou i policisté z NCOZ

Jednatel firmy Stejskal měl peníze dále rozdělovat i mezi policisty. Kauzu komentovat nechce. Jeho firma sídlí v domě v Ostravě, kde má virtuální adresu dalších sedm set společností. 

Mezi obviněnými jsou i dva policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Jedním z důkazů je právě svědectví lobbisty Horáčka, který s inspekcí spolupracoval. „Jsem tam v postavení svědka a pochopitelně v té věci jsem vázán mlčenlivostí,“ přiblížil.

Inspekce zahájila už před třemi lety také úkony trestního řízení proti dvěma ústeckým policistům. Jeden z nich vyšetřoval bývalou Horáčkovu advokátku Ninu Rydlovou – podezřelou, že mu odcizila firmy v době, kdy byl sám ve vazbě.

Inspekce podezření vůči policistovi Petru Sytařovi opírala o nahrávky Rydlové zajištěné v rámci jiné kauzy. „Sděluje podezřelé osobě Nině Rydlové, nebo jiným dosud neustanoveným osobám informace z trestního spisu. A měl jí v červnu 2020 slíbit, že rozhodne v její prospěch,“ uvádí se mimo jiné v přepisech.

„Já se s panem Sytařem vůbec neznám, byla jsem dvakrát na výslechu. Jen dělá svoji práci, proboha,“ odmítá jakékoli spojení sama advokátka Rydlová. Policista nebyl dosud z ničeho obviněn, inspekce předala spis Národní centrále proti organizovanému zločinu.