Policie obvinila bývalou právničku lobbisty Horáčka ze zpronevěry

Policie obvinila bývalou firemní právničku lobbisty Tomáše Horáčka Ninu Rydlovou ze zpronevěry dvanácti milionů korun. Peníze údajně vyvedla z Horáčkových firem v době, kdy byl ve vazební věznici. Obviněná je i ústecká společnost JTH Group, která podle policie vystavovala Rydlové fiktivní faktury. Advokátka označila stíhání za „scestné“ a vinu odmítá také firma, informuje server iRozhlas.cz.

  • Trestní stíhání advokátky JUDr. Niny Rydlové pro podezření ze spáchání zločinu zpronevěry, kdy tato měla údajně odčerpat na základě fiktivních faktur 12 miliónů korun ze společností údajně vlastněných Tomášem Horáčkem, bylo již pravomocně zastaveno. Státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem dne 27. 7. 2022, vyhodnotil, a to na základě dostupných důkazů, že se v případě společností Active Vision SE a JTH Group, a. s., nejednalo o fiktivní plnění a fiktivní fakturaci s tím, že „fiktivní činnost společnosti JTH Group, a. s., je vyvrácena a podezření, které bylo vyšetřováno, zde již není dáno.“
  • Státní zástupce pak uvedl, že „vznik škody s ohledem na zajištěné listiny není prokázán, přičemž je třeba zohlednit právní postavení poškozené společnosti a JUDr. Niny Rydlové, LL.M. v rámci její akcionářské struktury.“ Uzavřel pak, že „není namístě nadále pro tento skutek vést trestní stíhání obviněné.“
  • Toto rozhodnutí bylo přezkoumáno Vrchním státním zastupitelstvím v Praze, které zastavení trestního stíhání advokátky JUDr. Niny Rydlové potvrdil.
  • Vrchní státní zástupkyně měla při přezkoumání rozhodování k dispozici veškerý kompletní spisový materiál a zmapovala tak činnost samotného pana Tomáše Horáčka.
  • V usnesení Vrchní státní zástupkyně pak uzavírá, že „jednak Bc. Tomáš Horáček, MBA, podal trestní oznámení a lze proto usuzovat, že jako oznamovatel podrobně popsal svoji verzi celého skutkového děje, která se nicméně na základě shromážděných důkazů následně ukázala nepříliš věrohodnou.“
  • Dle zjištění Vrchního státního zastupitelství má jednání advokátky JUDr. Niny Rydlové prokazatelně přímou souvislost s rozsáhlým sporem Tomáše Horáčka a JUDr. Niny Rydlové, LL.M., o to, kdo z nich fakticky ovládá a bude ovládat majetek, resp. byl a je vlastníkem/akcionářem mj. obchodních společností Active Vision SE a HTS Corporate Group SE. Tento byl původně převedený Tomášem Horáčkem na JUDr. Ninu Rydlovou a následně další osoby.
  • Tomáš Horáček záměrně vytvořil situaci, kdy nejenže před rejstříkovým soudem předstíral stav, který neměl odpovídat realitě, ale především ani nedisponoval žádným právním titulem, který by mu umožnil předmětné společnosti na sebe převést a nadále s nimi nakládat jako skutečný vlastník.
  • Je tedy zcela zřejmé, že jednání, které je předmětem trestního stíhání v nyní rozhodované trestní věci, je prokazatelně důsledek právě výše uvedeného jednání samotného oznamovatele Bc. Tomáše Horáčka, MBA.
  • Ze shora uvedeného je tak evidentní, že trestní řízení původně vedené před PČR v Ústí nad Labem bylo vedeno nedůvodně.
  • Žadatel o uveřejnění dodatečného sdělení: JUDr. Nina Rydlová, LL.M.

Rydlová měla mít na starosti Horáčkovy firmy Active Vision SE a HTS Corporate Group. Kriminalisté tvrdí, že JTH Group vystavovala v letech 2017 až 2019 společnosti Active Vision fiktivní faktury například za nákup akcií nebo vypracování technických zpráv. Rydlová pak za firmu faktury proplatila.

„Přisvojila si cizí věc, která jí byla svěřena, a způsobila tak na cizím majetku škodu velkého rozsahu, to je škodu ve výši 11,9 milionů,“ píše podle serveru policie v usnesení. Horáček po svém návratu z vazby začal tvrdit, že Rydlová zpronevěřila peníze jeho firem. Advokátka ale tvrdí, že firmy jsou její a peníze byly proplacené řádně. K tomu ale podle policie nemá žádné doklady, vysvětlení kriminalisté nepovažují za věrohodné.

Rydlová nechtěla případ komentovat. „Informace, na které se mne dotazujete, jsou přísně důvěrné. Vzhledem k tomu, že je zakázáno všem osobám sdělovat průběh vyšetřování, nemohu nic sdělit,“ řekla serveru. Firma JTH s trestním stíháním nesouhlasí. „Odmítá jej, považuje jej za nepřijatelné a využije všech procesních prostředků, které povedou k zastavení jejího trestního stíhání,“ sdělila serveru mluvčí podniku Radka Metz.

Komora projedná pozastavení výkonu advokacie Rydlové

Rydlová je obviněná také z toho, že podobným principem vyvedla 150 tisíc korun z firmy HTS Corporate Group SE. Ústečtí kriminalisté ji začali v září prověřovat i kvůli tomu, zda z obou společností odčerpala dalších 855 tisíc korun.

Česká advokátní komora může Rydlové kvůli trestnímu stíhání pozastavit výkon advokacie. „Jednání představenstva České advokátní komory v řízení o možném pozastavení výkonu advokacie doktorky Rydlové bude nařízeno v nejbližším možném termínu,“ řekla serveru mluvčí Iva Chaloupková.

Severočeský podnikatel Horáček spolu s dalšími lidmi podle policie ovlivňoval přidělování zakázek v některých pražských nemocnicích, za což měl žádat úplatky. Policisté v kauze prověřovali například veřejné zakázky na ostrahu objektů, dodávku hygienických potřeb nebo pořízení osobních aut.