V zemědělství během dubna stouply ceny víc než o třetinu, meziroční růst zrychlil

V dubnu znovu zrychlil meziroční růst cen výrobců. V průmyslu se ceny zvýšily o 26,6 procenta po březnovém růstu o 24,7 procenta. Ve stavebnictví zrychlil na 12,9 procenta z 12 procent. V zemědělství byl růst cen nejvyšší od začátku sledování v roce 1992, stoupnul na 35,3 procenta z 27,2 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky v dubnu meziročně vzrostly o 5,5 procenta, zatímco v březnu o 4,9 procenta. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V průmyslu zaznamenali statistici nejvýraznější zdražování v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny elektřiny, plynu a páry vzrostly meziročně o více než polovinu, chemické látky a výrobky zdražily o 43,8 procenta, obecné kovy a kovodělné výrobky o 34,5 procenta a dřevo, papír a tisk téměř o třetinu.

Nejvyšší za posledních třicet let byl meziroční růst cen zemědělských výrobců. V rostlinné výrobě ceny vzrostly o polovinu, v živočišné výrobě o 17,8 procenta. Ceny olejnin stouply meziročně skoro o dvě třetiny, obiloviny podražily o 51,2 procenta, ceny skotu stouply téměř o 26 procent. Brambory zdražily o 15,2 procenta, zelenina o 13,6 procenta. Ceny ovoce byly naopak nižší o 13,8 procenta. 

Ceny stavebních prací se podle odhadů ČSÚ meziročně zvýšily téměř o třináct procent. Materiály a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví zdražily meziročně o 25,2 procenta.

V oblasti tržních služeb pro podniky stouply ceny za reklamní služby a průzkum trhu o 18,8 procenta. Skladovací a podpůrné služby v dopravě zdražily o 14,3 procenta a služby v oblasti zaměstnání o 13,3 procenta.

Ceny výrobců v dubnu v meziměsíčním srovnání také rostly. V průmyslu to bylo o 2,3 procenta, v zemědělství o osm procent, ve stavebnictví o 1,3 procenta a ceny tržních služeb pro podniky vzrostly proti březnu o půl procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se zvýšily o 15,5 procenta.