Konečná obhájila post šéfky komunistů

Post předsedkyně KSČM obhájila europoslankyně Kateřina Konečná. Získala 88,8 procenta hlasů. Neměla protikandidáta, adept komunistů na prezidenta Josef Skála i místopředseda Milan Krajča se nominace na pozici šéfa strany vzdali. Prvním místopředsedou zůstal Petr Šimůnek, ani on neměl protikandidáta.

„Já ráda bojuju, ale nejde asi o protikandidáty, jde o to, aby byl poskládán tým, který opravdu zabere, protože Česká republika není v dobré kondici a KSČM evidentně v Poslanecké sněmovně chybí,“ řekla novinářům Konečná. Uvedla, že se tam schvalují obrovské miliardové výdaje na zbrojení, ale nepomáhá se lidem.

Ve vystoupení kladla důraz na sociální témata, podle ní současná vláda dostatečně na občany nemyslí. Konečná také řekla, že to byla KSČM, která hnutí ANO nutila dělat levicovou politiku. „V tuto chvíli si sice hnutí ANO hraje na levici, ale ta konkrétní opatření prostě nepřináší. Například na příjmové straně. Je nezbytně nutné zdanit nadnárodní korporace a zamezit vyvádění kapitálu mimo Českou republiku tak, aby byly peníze pro naše občany,“ upřesnila staronová šéfka KSČM.

Místopředsedou pro evropské záležitosti a občanský sektor se opětovně stal Krajča, místopředsedkyní pro ekonomiku a hospodářskou činnost zůstala Marie Pěnčíková. Místopředsedou pro odborné zázemí a teoreticko-ideovou práci se nově stal Ludvík Šulda, na postu nahradil Lea Luzara, který mandát neobhájil.

Kampaň „Teď a tady“

KSČM nyní připravuje kampaň pro podzimní komunální volby, a to s heslem: „Teď a tady“. Strana se podle Konečné bude chystat nejen na prezidentskou volbu, ale také především na evropské a krajské volby v roce 2024. „Společně s našimi levicovými odborníky chceme připravit opravdu reálný program, který nebude založený pouze na heslech, ale na konkrétních věcech,“ podotkla Konečná. 

Komunisté jsou od roku 1989 na české politické scéně v opozici. V předchozím volebním období Poslanecké sněmovny ale podporovali menšinovou vládu hnutí ANO a sociálních demokratů na základě dohody o toleranci. V podzimních volbách KSČM získala 3,6 procenta, a tak poslanci museli kanceláře na Malé Straně vyklidit.