Muž vyhrožoval na tísňové lince násilím Čechům kvůli pomoci Ukrajině. Dostal podmínku

S roční podmínkou odešel od soudu muž z Uherskohradišťska, který volal na tísňovou linku a vyhrožoval použitím zbraní proti České republice kvůli její pomoci Ukrajině. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí Okresního soudu v Uherském Hradišti Michal Tománek. S výhružkami muž pokračoval i poté, co ho po jeho telefonátu policie zadržela a převezla na služebnu. Soud muže uznal vinným trestím příkazem, který zatím není pravomocný. V souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu zahájila policie v Česku 180 trestních řízení.

„Obviněnému A. F. byl dosud nepravomocným trestním příkazem pro přečin násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci nepravomocně uložen trest odnětí svobody v trvání jednoho roku, který byl podmíněně odložen na zkušební dobu v trvání 30 měsíců,“ uvedl pro ČT Tománek. Kromě podmínky má být muži zabaven mobilní telefon a během zkušební doby se má zdržet požívání alkoholických nápojů.

Podle mluvčího soudu obviněný volal na tísňovou linku 158 a mimo jiné uváděl, že je Rus a nevylučuje použití bojových prostředků proti České republice v souvislosti s její účastí při pomoci Ukrajině. Policisté muže následně zadrželi a převezli na služebnu. Muž i tam pokračoval s výhružkami a tvrdil, že chce, aby byl český národ zničen a až bude válka, bude rád střílet Čechy. „Sám obviněný v přípravném řízení svého jednání litoval, omlouval se,“ doplnil mluvčí.

Policie řeší stovky oznámení

V souvislosti s válkou na Ukrajině eviduje policie stovky oznámení. Většina z nic se týká schvalování ruské agrese. „Aktuálně bylo ve 180 případech zahájeno trestního řízení, 67 případů je schvalování nenávisti a postupu ruských vojsk a ve 20 případech je věc řešena ve zkráceném připraveném řízení,“ uvedl pro ČT mluvčí policejního prezidia David Schön.

Jeden z případů schvalování ruské agrese na Ukrajině projedná v září Okresní soud v Bruntále. Bude se zabývat výroky bruntálského zastupitele za SPD Daniela Makaye. Hrozí mu šest měsíců až tři roky vězení.

V souvislosti s válkou na Ukrajině se v Česku objevují také případy agrese vůči ruskojazyčné menšině. „Registrujeme také přinejmenším 15 prověřovaných případů slovní či jiných forem agresivity namířených vůči ruské menšině žijící v ČR, vůči ruským symbolům a podobně. Sem spadají i případy vandalismu či například výtržnictví,“ sdělil ČT mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.