Česká národní banka intervenuje na devizovém trhu, po jejím zásahu koruna posílila

Události: Česká národní banka zahájila intervence, aby posílila korunu (zdroj: ČT24)

Bankovní rada České národní banky na mimořádném měnovém zasedání rozhodla kvůli výraznému oslabení kurzu koruny z posledních dní zahájit intervence na devizovém trhu. Banka o tom informovala na webu.

Podle ČNB je cílem nepřipustit dlouhodobější oslabení kurzu koruny v situaci, kdy je vysoká inflace. Banka zároveň po dobu intervencí pozastavila program odprodeje části výnosů z devizových rezerv. Během několika hodin od oznámení kurz koruny posílil pod 25 korun za euro.

ČNB v této souvislosti upozornila, že má k dispozici velké devizové rezervy, a to i v mezinárodním srovnání. „Bližší informace k prováděným operacím na trhu nebude ČNB sdělovat,“ uvedla centrální banka. Obecně slabší kurz koruny zdražuje v korunách dovážené zboží, tím přispívá k inflaci. Jak dříve upozornil portál Finance.cz, centrální banka může korunu posílit tím, že domácí měnu nakupuje na devizovém trhu, a naopak prodává své rezervy cizích měn.

Byznys ČT24: ČNB intervenuje proti oslabování koruny (zdroj: ČT24)

Koruna vůči hlavním světovým měnám oslabuje několik dní. Důvodem jsou mimo jiné informace o jmenování Aleše Michla guvernérem ČNB. Michl je odpůrcem současného cyklu zvyšování úrokových sazeb. Česká měna se těsně po oznámení intervencí obchodovala za zhruba 25,40 koruny za euro, o několik desítek minut později kurz posílil na 25,16 koruny za euro. Kolem 14:30 se obchodovala za 24,94 koruny za euro. K 17:00 se česká měna dostala na kurz 24,98 koruny za euro. K americké měně stagnovala na 23,98 koruny za jeden dolar. Ještě v úterý večer byl kurz zhruba 25 korun za euro a před týdnem se česká měna obchodovala kolem 24,60 koruny za euro.

Bývalý guvernér centrální banky a nynější předseda dozorčí rady ČSOB Zdeněk Tůma se aktuálnímu zásahu ČNB nediví. „Dalo se očekávat, že jakmile koruna trochu oslabí, ČNB zasáhne. Podobně jako zasáhla před dvěma měsíci při invazi Ruska na Ukrajinu. Byla jenom otázka, co bude pro Českou národní banku práh bolesti,“ poznamenal. Že reagovala již při nižším kurzu než po začátku války na Ukrajině, si Tůma vysvětluje tím, že je velká inflace, a tak centrální banka nemůže dovolit koruně příliš oslabit. Ekonom České spořitelny Petr Zahradník vnímá při nynější inflaci, že ČNB dokonce „má povinnost nějakým způsobem reagovat“.

Zahradník ale také v Byznysu ČT24 zdůraznil, že centrální banka musí zasahovat velmi uváženě. „Od roku 1997 se česká koruna pohybuje v režimu volně plovoucího kurzu s referenční měnou tehdy markou, respektive v současné době eurem. V tomto systému mají být devizové intervence činěny výjimečně, nesystematicky a pouze v případě, existuje-li k tomu fundamentální důvod typu nějakého šoku nebo odklonu od makroekonomických fundamentů,“ zdůraznil.

Ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček ovšem míní, že je Česko beztak již na cestě, kdy se nevyhne inflaci, která potrvá dlouho. „Jsme v situaci, kdy se mění inflační očekávání lidí. Uzavírají se smlouvy s inflačními doložkami, každý je nastaven na to, že se bude zdražovat. Stalo se to étosem naší doby. Tím, jak se přizpůsobujeme inflaci, nikdo nechce mít černého Petra. Jak zdražují firmy kolem něj, tak zdraží i další firma, která by nemusela,“ řekl v Událostech, komentářích. Situaci podle něj nepůjde vyřešit v nejbližších měsících.

„Zdá se, že trhy nepřijaly jmenování Aleše Michla úplně příznivě, především vzhledem k tomu, že směřování finanční politiky pod jeho vedením bude zřejmě v diametrálním rozporu s vedením Jiřího Rusnoka. Vzhledem k blížící se většinové personální změně bankovní rady byla hrozba dalšího oslabení koruny velmi silná, a proto ČNB přistoupila k odprodeji devizových rezerv,“ komentoval aktuální vývoj analytik Purple Trading Jaroslav Tupý.

Podle hlavního ekonoma Citibank Jaromíra Šindele kurz vysoko nad 25 korunami za euro přispívá k inflaci, proto se nedomnívá, že by centrální bance vyhovoval. „Určitě byla spokojenější s kurzem 24,60. To je skutečně významný rozdíl,“ podotkl. Také ekonom České spořitelny Michal Skořepa míní, že zdůvodnění intervencí „bylo mnohem blíž standardní měnové politice, kdy se řekne, slabá koruna se nám nelíbí, protože oslabuje naše úsilí o snížení inflace“.

Jak uvádějí podnikatelé, náklady jsou dost vysoké i bez oslabování koruny. „Je to u všeho. Je to u vína, je to u energií, je to u dopravy z Itálie,“ shrnula Michaela Kašková, která jako jednatelka reprezentuje společnost prodávající potraviny z dovozu.

Události, komentáře: Dozvuky změn v ČNB (zdroj: ČT24)

ČNB intervenovala na devizovém trhu proti oslabování koruny již na počátku března. Tehdy koruna oslabovala mimo jiné kvůli vypuknutí války na Ukrajině. Předtím naposledy centrální banka intervenovala na devizovém trhu v rámci kurzového závazku v letech 2013 až 2017. Tehdy ovšem působila na trhu proti posilování koruny, a kurz tak držela kolem 27 korun za euro.