Firma nabízela přes leták „frekvenční čip“ proti covidu. Dostala pokutu přes jeden milion

Téměř sedmdesát procent kontrolovaných e-shopů loni porušilo zákon. Obchodníci i nadále neposkytují úplné informace o prodávaných výrobcích nebo používají nekalé obchodní praktiky, uvedl mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich. Za loňský rok uložili inspektoři pravomocně 1260 pokut celkem za 11,69 milionu korun. Nejvyšší pokutu přes jeden milion korun dostala firma z Roudnice nad Labem.

Sankci ve výši 1,15 milionu korun uložila loni Česká obchodní inspekce společnosti ELI ATD. Firma mimo jiné nabízela v letáku k prodeji „frekvenční čip“ s ochranou před virem covid-19 s možností jeho objednání telefonicky, SMS, e-mailem a prostřednictvím internetových stránek. Podle kontrolorů uváděla nepravdivou informaci o jeho vlastnostech.

Druhou nejvyšší pokutu obdržela společnost Zapper Centrum ČR v hodnotě 300 tisíc korun, když na svých webových stránkách podle kontrolorů mimo jiné použila nekalé obchodní praktiky – neprokázala žádným způsobem pravdivost údajů, které k výrobkům a jejich vlastnostem a účinkům uváděla. 

Třetí nejvyšší pravomocnou pokutu ve výši 250 tisíc korun uložili inspektoři společnosti Alza.cz, mimo jiné i za to, že prostřednictvím internetových stránek prodávala respirátory, které nesplňovaly příslušná nařízení EU, šlo například o chybějící návod nebo jméno a adresu výrobce respirátorů, uvedli inspektoři. 

Česká obchodní inspekce provedla od 4. ledna do 31. prosince 2021 celkem devatenáct set kontrol tuzemských e-shopů, porušení právních předpisů zjistila v 1288 případech, což je 67,8 procenta. „Kontroly ČOI potvrdily, že nedostatky přetrvávají v poskytování kompletních a komplexních informací o prodávaných výrobcích nebo se prodávající uchylují i k nekalým obchodním praktikám,“ uvedl mluvčí.

Provozovatelé e-shopů podle něj také opomíjejí informovat spotřebitele o možnosti mimosoudního řešení spotřebitelských sporů a neposkytují informace o podmínkách reklamace.