Vesnice rostou s uprchlíky. V jihočeských Skočicích ke dvěma stům místních přibylo sto Ukrajinců

Události: V jihočeských Skočicích kvůli přílivu uprchlíků výrazně přibylo obyvatel (zdroj: ČT24)

V některých malých vesnicích v Česku se počet přijatých uprchlíků z Ukrajiny pomalu začíná blížit počtu místních. Například ve Skočicích na jihu Čech našlo provizorní domov zhruba sto Ukrajinců – trvale bydlících má obec přibližně dvakrát tolik.

Jan Šídlo (nestr. za KDU-ČSL) prodává v obchodě, řídí obec a teď se ještě stará o uprchlíky z Ukrajiny. Jedna rodina teď dokonce žije kousek od prodejního pultu – prostor ve skladu obchodu pro ni pomohla vytyčit příčka.

Zdeňka Šídlová se kvůli aktuálním událostem musela rozpomenout  na maturitu z ruštiny. Jedné ženě už pomohla sehnat práci – bude montovat cívky. A když ukrajinské rodině ujede autobus do města, odveze je starosta.

To je ale jen jedna rodina. Na padesát dalších uprchlíků z Ukrajiny žije ve školicím středisku celní správy, další třicítka o kus dál v bývalé tvrzi, která patří soukromému majiteli. Počet obyvatel v obci se tak výrazně zvýšil.

Jsou to hodní lidé, říká starosta

Malý Timotej se naučil jezdit na kole právě až v jihočeské vesnici. Patří k Eleně, která má zatím sedm dětí a další na cestě. Prý to bude holčička. „Za sebe můžu říct, že není čeho se bát, jsou to hodní lidé,“ má jasno skočický starosta Šídlo.

„Slyšíme obrovská slova díků a vděčnosti, jak byli přijati tady v České republice a konkrétně u nás ve vesnici. A můžu sama za sebe říct, že je mám ráda a že jsem ráda, že jsou tady,“ zdůrazňuje Zdeňka Šídlová. Kdo z běženců může, hledá si podle ní práci, a to bez ohledu na svou kvalifikaci.