Šéf Celní správy Poulíček skončí z osobních důvodů ve funkci

Generální ředitel Celní správy České republiky Milan Poulíček požádal ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) o uvolnění z funkce k 31. květnu. Skončit chce z osobních důvodů. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

Poulíček pracuje v celní správě od roku 1987 a v jejím čele stojí od roku 2016, kdy na postu ředitele vystřídal Petra Kašpara, který rezignoval. Předtím Poulíček působil v celní správě například ve funkci ředitele Odboru pátrání Celního ředitelství Plzeň, náměstka ředitele Celního úřadu Rozvadov nebo šéfa Odboru pátrání Generálního ředitelství cel.

„A je historicky prvním představitelem celní správy, který byl jmenovaný do hodnosti generálmajora,“ doplnila k tomu mluvčí.

Úkolem celní správy, spadající pod ministerstvo financí, je ochrana a regulace domácího trhu formou výběru cla z dováženého zboží a dohled nad tím, aby toto zboží neohrožovalo životy nebo zdraví lidí, zvířat či rostlin. Spravuje také veškeré spotřební daně a ekologické daně.

V loňském roce celníci podle informací na svém webu vybrali z daní, cel a dalších poplatků či pokut 163,9 miliardy korun. Nejvyšší podíl na jejich loňských příjmech tvořilo inkaso vnitrostátní spotřební daně, a to 155,6 miliardy Kč. Výběr spotřební daně u tabákových výrobků dosáhl 54,8 miliardy korun, u lihu celníci vybrali 8,7 miliardy Kč a příjem ze spotřební daně z minerálních olejů činil 82,4 miliardy Kč.

V celní správě podle informací na jejím webu pracuje téměř šest tisíc pracovníků, většinu tvoří celníci ve služebním poměru, ostatní jsou občanští zaměstnanci.